Чеськi колонії на Волинi

Джерельна база генеалогічних досліджень

Чеськi колонії на Волинi

Повідомлення mrTarget » 14 лютого 2011, 16:06

Доброго здоров'я!
А чи можливо десь знайти iнформацiю про життя чехiв Черняхiвського району (Окiлoк, Iвановичi, Крученець)?
Особливо цiкавить Крученець, бо мiй батько там народився...
mrTarget

Повідомлення: 3

Re: Чеськi колонії на Волинi (Житомирщині)

Повідомлення ABG » 14 лютого 2011, 16:40

Новіші публікації на цю тему є в статті:
Пшенишна О. О. Чеські общини Волині: з історії дослідження:
http://archive.nbuv.gov.ua/portal/soc_g ... 80-288.pdf
ABG
Site Admin

Повідомлення: 13652

Повідомлення mrTarget » 15 лютого 2011, 06:29

Я вам дуже вдячний, але це трохи не то, що мене цiкавить. :|
Мені хотілося б знайти відомості про прадіда, який жив в одній з таких колоній. Я розумію, що слід звернутися в Житомирський державний архів, але зробити це, в моїй ситуації, можна тільки письмово. Перш ніж звертатися туди, я хотів більше дізнатися про життя колоній в 19 і початку 20 століття.

Після третього розподілу Польщі (1796 р.) до царської Росії відійшли Волинські землі і була створена Волинська губернія (1804 р.) з центром у Житомирі. Були запрошені переселенці з Чехії, щоб підняти сільське господарство. Так виникли чеські колонії. Перша з’явилась в с. Ольшанка Чуднівського району, потім у Черняхівському районі (Окілок, Івановичи, Крученець, Високе-Чеське), Коростенському (м.Зубовщина, Новаки), Малинському р-ні (Малинівка), у Житомирі – Крошня Чеська та інші.
Чехи приїхали на Волинь католиками. На Чеській Крошні був побудований костел св. Вацлава у 1907 р., де молилися чехи. Але Святий Синод Росії у кінці ХIХ ст. вирішив, що неправославні чехи не мають право купувати землі. Цим указом були ліквідовані костели, чеське самоуправління. Чехи починають переходити у православ’я. На Чеській Крошні була побудована православна церква. Після революції 1917 р. чехи не займались політикою, більша частина жила в колоніях і далі господарювала, але в 30-ті роки почалась насильна колективізація селян. Багато чехів зазнало жорстоких сталінських репресій і насильницьких переселень на Сибір та Казахстан, багато сімей загинуло в тяжких умовах Сибіру та Казахстану. В часи світової війни волинські чехи брали участь в боротьбі проти фашизму. І найбільш з усіх було саме волинських чехів (з 45 тис., чехів брало участь 12 тис., з них 1600 жінок). Це відзначив генерал армії Людвіг Свобода у книзі “Від Бузулука до Праги”. Такий великий процент дав право волинським чехам на виїзд на історичну батьківщину у 1947 р. Виїхали тільки ті села, які входили в межі Волинської губернії.
mrTarget

Повідомлення: 3

Повідомлення ABG » 16 лютого 2011, 09:39

Шукайте цю книжку:
Лутай М.Є. Чехи на Житомирщині: історія і сьогодення. - Житомир: ЖДУ ім. І. Франка, 2008. - 208 с.: фото
(http://istvolyn.info/index.php?option=c ... 4&Itemid=2)

Ще до теми:
У Чехії представлено фільм про масові вбивства чехів на Житомирщині
24.02.2009
Чеський історик Мечіслав Борак знайшов документи, які свідчать, що в 1937-38 роках радянські каральні органи розстріляли більше чотириста чехів і словаків. Найбільше – в Житомирі, де мешкала велика чехословацька громада.
(http://www.dw-world.de/dw/article/0,,4053905,00.html)
ABG
Site Admin

Повідомлення: 13652

Повернутись в Архіви та джерела

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей