Дякую. за цікаві вікіпедійні зібрання. Щодо уніфікації - в описі, ніби, стандарт про крила не зафіксовано. Тому, можливе авторське трактування крил. Як на мене, розгорнуті крила більш виразні:

Леонід Краморенко написав:Та нехай навіть і розгорнуті, не проти творчості. Лише боюсь, що замість гербів в нас будуть “шедеври” як то https://commons.wikimedia.org/wiki/File:2010._%D0%94%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%86%D0%BA._%D0%9A%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D0%BB_%D0%BD%D0%B0_%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%8C_%D0%B3%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B0_314.jpg. Стандарту на крила дійсно немає, проте для елементів, що не несуть унікального значення (ключі, крила, троянди тощо) існують геральдичні атласи з усталеним уніфікованим поданням, зрозумілим не лише самому автору герба, а й іншим геральдистам. Наприклад, французькі геральдисти сформували такий атлас (див. https://fr.wikipedia.org/wiki/Projet:Blasons/Meubles). Є в них там зображення ліри (див. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Heraldic_harp.svg). Ця ліра спокійнісінько використовується на колумбійських гербах (див. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Escudo_de_Chiquinquira.svg та https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Escudo_de_Socot%C3%A1.svg) і, головне, ніхто з цього приводу не здіймає істерики і не відчуває себе приниженим - навпаки, зрозуміло й без опису, що це ліра. А тепер запитайте себе, що могло б бути в українському геральдичному атласі крім двох корон та картуша? Правильно, нічого більше, бо кожний малює "від себе", іноді за відсутності опису годі й зрозуміти що саме там зображене - звичайнісінький безлад та й годі. Може й нам варто не чекати, доки хтось щось там підпише в Брюсселі, а самим почати рухатись назустріч вже сьогодні?
ABG написав:...Але не думаю, що з метою використовувати ці малюнки як заготовки для гербів...
ABG написав:...Та й використовувати чужі "кліп-арти" серед геральдистів-практиків вважається муветоном...
ABG написав:...Такі графічні знахідки лише розвивають геральдику, а "Брюссель" тут ні до чого...
Krutyvus написав:...До речі, щодо класичних фігур на гербі: класично вони займають якомога ширше поле щита...
Леонід Краморенко написав:Навести лад в наших описах складніше, бо нічого не можна дописати або викреслити. Однак, навести лад в графічному поданні шляхом використання уніфікованих елементів цілком можливо — було б бажання.
Леонід Краморенко написав:Брюссельський гербарій, як приклад уніфікованого підходу (взято з серії гербів http://en.wikipedia.org/wiki/File:EU_Member_States%27_CoA_Series-_Bulgaria.svg)
Зверніть увагу на левів та орлів. Невже так жахливо це все виглядає? Як на мене, то тут наявна більш-менш чітка система подання фігур, без зайвих фантазій “від себе”.
Леонід Краморенко написав:Цікавить цілком конкретне питання, а саме пропорції та співвідношення площ фігур до площ самих полів, на яких вони розташовані.
...
Яке співвідношення площ верхнього та двох нижніх полів має бути в цьому випадку? З опису так і не зрозумів, що має бути насправді. Прошу думки і зауваження.
Леонід Краморенко написав:Krutyvus написав:...До речі, щодо класичних фігур на гербі: класично вони займають якомога ширше поле щита...
Вдячний за пораду, мені варто ще повчитись малювати — не все виходить ідеально. По можливості, наведіть мені документ, положення, правило тощо, де чітко дане визначення класичному поданню фігур і розташуванню їх на щиті. Цікавить цілком конкретне питання, а саме пропорції та співвідношення площ фігур до площ самих полів, на яких вони розташовані. Щодо цього питання є деякі думки. Візьмемо за основу іспанський щит зі співвідношенням ширини до висоти 5:6. Центр мас такого щита трохи вищий за центр описаного прямокутника та центр нижнього кругу. Нескладні розрахунки дають наступні поділи щита на рівновеликі площі 1/2+1/4+1/4 та 1/3+1/3+1/3.
ABG написав:Зовсім не те. Якраз описи доведеться редагувати й подавати як класичний блазон.
ABG написав:Тому ділення щита залежить саме від блазону, а не від розміщення фігур у полі.
ABG написав:Наведене Вам вище посилання є лише "забавою автора" й не має жодної ваги ні геральдичної, ні художньої...
Krutyvus написав:Наразі не можу чітко послатися на геральдичного авторитета, який про це мовить.
Krutyvus написав:Якщо відсутні деталі, то автор малюнку має право щодо них фантазувати.
Леонід Краморенко написав: м.Припять “отримало” герб
Дякую, мене й цікавить саме ділення щита, технічний бік справи. Мабуть, десь з XIVст. вже відомі правила поділу для іспанського щита — давно розроблені схеми, є типові специфікації тощо. Чи є більш менш доступне джерело, де детально класифіковані і представлені саме схеми поділу на поля? Не хочеться робити відкриттів в XXIст.
наведіть мені контрприклад, де уніфікація нашкодила сприйняттю гербів.
Не зрозуміло як трактувати срібну поперечину на гербі — як просвіт між полями чи як окреме поле. В описі нібито нічого про це не сказано. Прапор смт Зуя, тут поперечина подається як окрема полоса.
ABG написав:Ну, як "отримало", то так і "позбулося".
ABG написав:Якщо мова знову про "брюссельський гербарій", то це не "уніфікація", а ідіотизм. В окремих випадках автор або покромсав чинні герби, або взяв за основу прапор (Італія), немає в цих "варіантах" жодної логіки (скажімо, для Румунії вписано орла зі щитом на грудях, а для аналогічних за побудовою гербів Іспанії та Австрії цих орлів викинуто).
ABG написав:Оскільки ця фігура має срібну "облямівку" ("кайму"), то її треба подавати як вузеньку лінію, а не як технічну (тому краще у малюнку відділити її від білої облямівки, що йде по периметру щита і відділяє його від картуша, а останню (периметральну облямівку) залити таким же кольором, як і картуш).
Леонід Краморенко написав:...врешті решт повинна бути якась позиція щодо м.Припять - оформіть її у вигляді рекомендації від УГТ і надішліть в Київоблраду на розгляд.
Далі, італійський триколор дратує?
Давайте спробуємо висоту глави на 2/7 та ширину смуги трохи більшу 1/9 від висоти щита — тонкіше її робити немає сенсу, вже не буде сприйматись. Прошу зауваження.
Леонід Краморенко написав:Є зауваження?
Повернутись в Загальні питання
Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 10 гостей