м. Київ

Місто і райони

Re: Нові символи Києва

Повідомлення Mykola Chmyr » 18 березня 2010, 23:17

І ото треба було город городити?
Невже не ясно, що саме "Як тебе не любити" і має бути гімном Києва? Тільки гроші даремно викинули на конкурс.
Mykola Chmyr
Moderator

Повідомлення: 4612

Повідомлення Olexa » 19 березня 2010, 11:51

olenasambul написав:Нуднуватий новий варіант герба, архангел - біла пляма, жодного акценту. Увагу привертають усі позащитові елементи.

Нормальна "пляма". Менше "веселок" - краще герб. Німб - золотий, меч - теж, та й достатньо. Щит - канонічний. Картуш, звичайно, не клеїться, та й негарно "тирити" чуже... Можна було б держ. герб на золоту муровану корону помістити, але то таке - на сам герб то не впливає. А от на прапор я б дав кушу і все. Тим більше, що прапори київські з кушею відомі... І всьо було б чьотко... :)
Olexa

Повідомлення: 76

Повідомлення ABG » 07 липня 2010, 11:03

Київрада планує затвердити герб і прапор міста
7.07.2010
У четвер, 8 липня, на сесії Київради депутати хочуть затвердити символіку міста - герб і прапор.
Так, влада має намір затвердити офіційно гербом зображення Архангела Михаїла з мечем у правій руці і з щитом у лівій.
Від попередніх зображень він буде відрізнятися тим, що на щиті замість хреста буде арбалет.
Прапор Києва виглядатиме як герб, тільки на синьому полотнищі і з окантовкою сріблястого кольору.
Нагадаємо, в грудні минулого року Головне управління охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації пропонувало затвердити зображення герба та прапора столиці.
(http://novynar.com.ua/politics/123199)
ABG
Site Admin

Повідомлення: 14033

Повідомлення passer » 07 липня 2010, 21:40

за наведеним посиланням зображено Архистратига зі щитом білого кольору, на якому білий же арбалет... то вони так і хочуть затвердити :?: В принципі, то я наперед забігаю, завтра побачимо. Є ще запитання, сподіваюсь, гіпотетичне, - наприклад, затвердять вони новий герб, а що зі старим? Чи може хтось його взяти, так би мовити, для своїх потреб?
Ў белай пене праносяцца коні, -
Рвуцца, мкнуцца і цяжка хрыпяць...
Старадаўняй Літоўскай Пагоні
Не разбіць, не спыніць, не стрымаць.
passer

Повідомлення: 55

Повідомлення ABG » 07 липня 2010, 22:45

passer написав:за наведеним посиланням зображено Архистратига зі щитом білого кольору, на якому білий же арбалет... то вони так і хочуть затвердити. Є ще запитання, сподіваюсь, гіпотетичне, - наприклад, затвердять вони новий герб, а що зі старим? Чи може хтось його взяти, так би мовити, для своїх потреб?

Я сьогодні по телефону давав інтерв'ю для "Вечірнього Києва" і звернув увагу саме на цю дурницю зі срібним (білим) арбалетом на срібному (білому) щиті та порекомендував зробити щит синім, а кушу срібною чи золотою. Якщо завтра це опублікують, а хтось з депутатів Київради ще й спроможеться прочитати та зрозуміти, то мо' щось і виправлять.
Зі "старим" гербом проблема, бо там годі розібратися що саме затвердили 1995 року - чи варіант Соломінського (де Архангел має одну ногу довшу від іншої), чи той, що був на фасаді Київради за Косаківського. У будь-якому разі вони залишаться авторськими роботами.
ABG
Site Admin

Повідомлення passer » 07 липня 2010, 23:00

ABG написав:варіант Соломінського (де Архангел має одну ногу довшу від іншої), чи той, що був на фасаді Київради за Косаківського. У будь-якому разі вони залишаться авторськими роботами.

Тобто, якщо затверджують новий герб, то старий - належить авторам. А якщо я візьму і намалюю його з усіма деталями, зі збереженням всіх кольорів - це вже моя авторська робота? А чи можу я його подавати як свій особистий герб чи герб своєї організації тощо? (я цього не збираюсь робити... ну, в усякому разі з Михаїлом... просто для лікбезу)
passer

Повідомлення ABG » 08 липня 2010, 08:29

passer написав: А якщо я візьму і намалюю його з усіма деталями, зі збереженням всіх кольорів - це вже моя авторська робота? А чи можу я його подавати як свій особистий герб чи герб своєї організації тощо? (я цього не збираюсь робити... ну, в усякому разі з Михаїлом... просто для лікбезу)

Ці питання регулюються Законом Про авторське право і суміжні права (http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/m ... eg=3792-12). Якщо справжні автори матимуть "вільний час і натхнення", то можуть подати за протиправне використання їхніх робіт до суду.
Крім того, з геральдичного боку, використовувати герб міста як свій особистий чи організаційний доволі безсенсовно - це передовсім вдарить по престижу самого "крадія".
ABG
Site Admin

Повідомлення passer » 08 липня 2010, 19:03

ABG написав: Якщо справжні автори матимуть "вільний час і натхнення", то можуть подати за протиправне використання їхніх робіт до суду.
Ну, це справа буде дуже довга і практично майже нездійснена... на жаль, оскільки українській Феміді тут багато чого бракує і навряд чи щось вирішиться в найближчому чи віддаленому майбутньому.
з геральдичного боку, використовувати герб міста як свій особистий чи організаційний доволі безсенсовно - це передовсім вдарить по престижу самого "крадія".
і тут згоден, дуже хотів би, щоб геральдика стала більш популярною серед людей і, відповідно, геральдична культура. Я, власне, і хотів прояснити питання, чи немає закону, який би забороняв використання не лише діючих гербів (в даному випадку міських) як кому захочеться, а й історичних муніципальних. ІМХО, було б не зайве.

P.S. Трохи відхилився від теми... більше не буду.
passer

Повідомлення Mykola Chmyr » 09 липня 2010, 12:11

Ну, ось вони й прийняли, що хотіли...
http://www.segodnya.ua/news/14151592.html
Mykola Chmyr
Moderator

Повідомлення ABG » 09 липня 2010, 18:15

Mykola Chmyr написав:Ну, ось вони й прийняли, що хотіли...
http://www.segodnya.ua/news/14151592.html

Так це ніби вчорашня стаття, опублікована ще до початку сесії. Мене якимось чином "приплели" у тексті, хоча ця газета зверталася рік тому й я мав зауваження щодо срібної куші на срібному щиті.
Цікаво, чи Київрада прийняла якесь рашення чи ні? Може хтось знає?
ABG
Site Admin

Повідомлення ABG » 09 липня 2010, 21:11

Ніби таки рішення прийняли:

У новому гербі Києва архистратиг Михаїл замість хреста на щиті має арбалет
9 липня 2010
Сесія Київради від 8 липня подарувала киянам новий герб. Замість хреста на щиті архистратига Михаїла тепер красується незаряджений арбалет. Також над його зображенням з’явилася корона з трьома зубцями. Що ж до прапора, то він витриманий у надмінімалістичному стилі і має всього один колір — синій.
Розробниками герба і прапора є художники Олексій Руденко і Віталій Мітченко. Робоча група вирішила не ініціювати прийняття нового рішення Київради про герб і прапор Києва, а внести зміни у вже існуючий.
На малому гербі Києва, прийнятому 18 квітня 1995, була зображена біла фігура архангела Михаїла на загостреному внизу щиті синього кольору. В одній руці він тримав меч, в іншій – щит із зображенням хреста.
(http://risu.org.ua/ua/index/all_news/cu ... ure/36421/)

Kyiv_2010.jpg
Kyiv_2010.jpg (27.08 Кб) Переглянуто 31681 разів
Kyiv_old.jpg
Kyiv_old.jpg (15.16 Кб) Переглянуто 31681 разів
ABG
Site Admin

Повідомлення Mykola Chmyr » 14 липня 2010, 16:24

У зв'язку з цією подією виникає запитання: чи є які-небудь акти, які регламентують використання герба і прапора Києва? Зокрема, цікавить такий момент, як збір за використання зображення герба юридичними особами. Чи не буде так, що ми розмістимо зображення герба у нарукавній емблемі військової частини, яка дислокується у Києві, а столична влада висуне претензії до командира?
Mykola Chmyr
Moderator

Повідомлення ABG » 14 липня 2010, 17:03

Mykola Chmyr написав:У зв'язку з цією подією виникає запитання: чи є які-небудь акти, які регламентують використання герба і прапора Києва? Зокрема, цікавить такий момент, як збір за використання зображення герба юридичними особами. Чи не буде так, що ми розмістимо зображення герба у нарукавній емблемі військової частини, яка дислокується у Києві, а столична влада висуне претензії до командира?

Звичайно, що є:
ДЕКРЕТ КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ Про місцеві податки і збори
м.Київ, 20 травня 1993 року N 56-93:
Стаття 12. Збір за право на використання місцевої символіки
Збір за право на використання місцевої символіки справляється з юридичних осіб і громадян, які використовують цю символіку з комерційною метою...
(http://zakon.nau.ua/doc/?code=56-93).

Тобто, ця норма не поширюється на некомерційне використання місцевої символіки військовими частинами, з культурно-просвітною чи науковою метою тощо.
ABG
Site Admin

Повідомлення Mykola Chmyr » 14 липня 2010, 18:34

Дуже Вам дякую!
Mykola Chmyr
Moderator

Повідомлення ABG » 03 жовтня 2010, 14:24

Сесія Київради від 8 липня подарувала киянам новий герб.

З "поінформованих джерел" стало відомо, що Київрада 8 липня нового герба та прапора міста так і не затвердили. Ось і вір після цього повідомленням у інтернеті. :(
ABG
Site Admin

Повідомлення Mykola Chmyr » 03 жовтня 2010, 19:19

ABG написав:
Сесія Київради від 8 липня подарувала киянам новий герб.

З "поінформованих джерел" стало відомо, що Київрада 8 липня нового герба та прапора міста так і не затвердили. Ось і вір після цього повідомленням у інтернеті. :(

Ну нічого собі! :shock:
Во дають!
Mykola Chmyr
Moderator

Далі

Повернутись в Київська міська рада

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 1 гість