Порядок носіння орденів, медалей та інших відзнак

Заохочувальні відзнаки Міністерства оборони України, інші нагороди та нагрудні знаки

Порядок носіння орденів, медалей та інших відзнак

Повідомлення ABG » 17 березня 2013, 20:24

ТИМЧАСОВИЙ ПОРЯДОК
носіння орденів, медалей та інших відзнак на парадній формі одягу військовослужбовців Збройних Сил України


Затверджений начальником Генерального штабу – Головнокомандувачем Збройних Сил України 18 липня 2011 р.

1. Загальні положення
1.1. Тимчасовий порядок носіння орденів, медалей та інших відзнак на парадній формі одягу військовослужбовців Збройних Сил України (далі – Порядок) роз’яснює послідовність розміщення на парадній формі одягу знаків державних нагород України, заохочувальних відзнак Міністерства оборони України, почесних нагрудних знаків начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України, почесних нагрудних знаків командувачів видів Збройних Сил України, державних та відомчих нагород колишнього СРСР, іноземних держав, нагород міжнародних організацій (далі – нагороди).
1.2. Обов’язковими для носіння при парадній формі одягу є:
ордени “Золота Зірка” та Держави звання Герой України;
ордени та медалі України;
нагрудні знаки до почесних звань України;
нагрудні знаки до державних премій України;
президентські відзнаки;
заохочувальні відзнаки Міністерства оборони України;
почесні нагрудні знаки начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України;
почесні нагрудні знаки командувачів видів Збройних Сил України.
1.3. Генерали армії України при парадному мундирі носять спеціальну відзнаку генерала армії України – Зірку генерала армії України на шийній стрічці.
1.4. Дозволяється носити за власним бажанням:
державні та відомчі нагороди колишнього СРСР;
державні та відомчі нагороди іноземних держав;
нагороди Організації Об’єднаних Націй;
нагороди Організації Північноатлантичного договору.
Забороняється носіння державних та відомчих нагород іноземних держав, нагород Організації Об’єднаних Націй та Організації Північноатлантичного договору, якщо військовослужбовець не нагороджений хоча б одною державною нагородою України, заохочувальною відзнакою Міністерства оборони України або почесним нагрудним знаком начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України.
1.5. Забороняється носіння нагород не передбачених цим Порядком.
1.6. Знаки орденів України, які носяться на шийних стрічках, розміщують таким чином, щоб кільце, через яке проходить стрічка, знаходилося безпосередньо на вузлі краватки або трохи нижче нього. Стрічка повинна знаходитися під коміром сорочки. Одночасно дозволяється носити не більше двох знаків орденів на шийних стрічках, причому знак одного ордена може частково прикривати знак іншого. За наявності Зірки генерала армії України знаки орденів України на шийних стрічках розміщуються нижче неї, при цьому може носитися лише один знак ордена на шийній стрічці.
1.7. Зірки орденів України носять з лівого боку грудей нижче знаків нагород на колодках (стрічках).
1.8. Нагороди на колодках (стрічках), які носяться з лівого боку грудей (крім орденів “Золота Зірка” та Держави звання Герой України), розміщують горизонтальними рядами у порядку старшинства. В одному ряду не може бути більше ніж п’ять нагород. У верхньому ряду не може бути більше нагород, ніж у нижньому. Колодки (стрічки) нагород у верхньому ряду вирівнюють за верхніми краями колодок (стрічок), у нижніх рядах – за нижніми краями колодок (стрічок).
Нагороди розміщують:
на двобортному мундирі та тужурці – так, щоб верхні краї колодок (стрічок) верхнього ряду розташовувалися нижче рівня кута лацкана на 70 мм;
на однобортному кітелі, кітелі морської піхоти та камуфльованій куртці – так, щоб нижні краї колодок (стрічок) нижнього ряду були на рівні клапана нагрудної кишені;
на форменці (фланелівці) – так, щоб верхні краї колодок (стрічок) верхнього ряду розташовувалися вище кута вирізу коміра на 70 мм.
1.9. Знаки нагород, які носяться з правого боку грудей, розміщують горизонтальними рядами від центру грудей до краю у порядку старшинства. При цьому умовні центри знаків нагород повинні бути на одному рівні. Відстань між рядами: 10-15 мм. У верхньому ряду не може бути більше нагород, ніж у нижньому.
1.10. Почесні нагрудні знаки командувачів видів Збройних Сил України розміщують після заохочувальних відзнак Міністерства оборони України та почесних нагрудних знаків начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України або нижче них.
1.11. Державні та відомчі нагороди колишнього СРСР розміщують після державних нагород України, заохочувальних відзнак Міністерства оборони України, почесних нагрудних знаків начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України, почесних нагрудних знаків командувачів видів Збройних Сил України або нижче них у порядку, визначеному розділом 5 наказу Міністра оборони СРСР від 04.03.88 № 250 (Додаток 2 до цього Порядку).
1.12. Державні та відомчі нагороди іноземних держав, нагороди Організації Об’єднаних Націй та Організації Північноатлантичного договору розміщують після державних нагород України, заохочувальних відзнак Міністерства оборони України, почесних нагрудних знаків начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України, почесних нагрудних знаків командувачів видів Збройних Сил України, державних та відомчих нагород колишнього СРСР або нижче них у порядку часу нагородження.
При одночасному носінні нагород Організації Об’єднаних Націй та Організації Північноатлантичного договору нагороди Організації Об’єднаних Націй розміщують перед нагородами Організації Північноатлантичного договору.

2. Порядок носіння державних нагород України
2.1. Порядок носіння орденів звання Герой України
2.1.1. Ордени “Золота Зірка” та Держави звання Герой України носять з лівого боку грудей вище інших державних нагород України. При цьому знак ордена може частково прикривати колодки (стрічки) інших нагород. За наявності обох орденів їх розміщують у порядку часу нагородження.
2.2. Порядок носіння орденів України
2.2.1. Орден Свободи носять на шийній стрічці і за наявності інших орденів України, які носять на шийній стрічці, розміщують вище них.
2.2.2. Орден князя Ярослава Мудрого (5 ступенів):
знак ордена князя Ярослава Мудрого І ступеня носять на шиї на орденському ланцюзі, одну зірку ордена – з лівого боку грудей, другу – на плечовій нагородній стрічці нижче банта, плечову нагородну стрічку – через праве плече;
знак ордена князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня носять на шийній стрічці, зірку ордена – з лівого боку грудей;
знак ордена князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня носять на шийній стрічці;
знак ордена князя Ярослава Мудрого ІV та V ступенів носять з лівого боку грудей.
2.2.3. Орден “За заслуги” (3 ступені):
знак ордена “За заслуги” І ступеня носять на шийній стрічці і за наявності знака ордена князя Ярослава Мудрого ІІ та ІІІ ступенів розміщують нижче нього. Зірку ордена “За заслуги” носять на грудях зліва і за наявності зірки ордена князя Ярослава Мудрого розміщують нижче або після неї;
знак ордена “За заслуги” ІІ та ІІІ ступенів носять на грудях зліва і за наявності знака ордена князя Ярослава Мудрого ІV та V ступенів розміщують після нього.
2.2.4. Орден Богдана Хмельницького (3 ступені):
знак ордена Богдана Хмельницького І ступеня носять на шийній стрічці і за наявності знаків ордена Свободи, ордена князя Ярослава Мудрого ІІ та ІІІ ступенів, ордена “За заслуги” І ступеня розміщують нижче них;
знак ордена Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів носять на грудях з правого боку.
2.2.5. Орден “За мужність” (3 ступені):
знак ордена “За мужність” І ступеня носять на шийній стрічці і за наявності знаків ордена Свободи, ордена князя Ярослава Мудрого ІІ та ІІІ ступенів, ордена “За заслуги” І ступеня, ордена Богдана Хмельницького І ступеня розміщують нижче них. Зірку ордена “За мужність” носять на грудях зліва і за наявності зірок орденів князя Ярослава Мудрого та “За заслуги” розміщують нижче або після них;
знак ордена “За мужність” ІІ та ІІІ ступенів носять на грудях зліва і за наявності знаків ордена князя Ярослава Мудрого ІV та V ступенів, ордена “За заслуги” ІІ та ІІІ ступенів розміщують після них.
2.2.6. Орден княгині Ольги (3 ступені) носять на грудях зліва і за наявності знаків орденів князя Ярослава Мудрого ІV та V ступенів, ордена “За заслуги” ІІ та ІІІ ступенів, ордена “За мужність” ІІ та ІІІ ступенів розміщують після них.
2.2.7. Орден Данила Галицького носять з лівого боку грудей і за наявності інших орденів України розміщують після них.
2.3. Порядок носіння медалей України
2.3.1. Медалі України носять з лівого боку грудей і розміщують у такій послідовності:
медаль “За військову службу Україні”;
медаль “За бездоганну службу” І, ІІ, ІІІ ступеня;
медаль “Захиснику Вітчизни”;
медаль “За врятоване життя”.
2.4. Порядок носіння нагрудних знаків до почесних звань України
2.4.1. Нагрудні знаки до почесних звань України носять з правого боку грудей і за наявності знака ордена Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів розміщують нижче або після нього.
2.4.2. За наявності нагрудних знаків до почесних звань “Народний артист України”, “Народний архітектор України”, “Народний художник України” нагрудні знаки до почесних звань “Заслужений артист України”, “Заслужений архітектор України”, “Заслужений художник України” не носять.
2.5. Нагрудні знаки до державних премій України носять з правого боку грудей і за наявності нагрудного знака до почесного звання України розміщують нижче або після нього.
2.6. Порядок носіння президентських відзнак
2.6.1. Відзнаку Президента України – Хрест Івана Мазепи носять з лівого боку грудей після ордена Данила Галицького.
2.6.2. Відзнаку Президента України – медаль “За працю і звитягу” носять з лівого боку грудей після медалі “За врятоване життя”.
2.6.3. Відзнаку Президента України – ювілейну медаль “60 років визволення України від фашистських загарбників” носять з лівого боку грудей і за наявності інших державних нагород України розміщують після них.
2.6.4. Відзнаку Президента України – ювілейну медаль “20 років незалежності України” носять з лівого боку грудей і за наявності інших державних нагород України розміщують після них.

3. Порядок носіння заохочувальних відзнак Міністерства оборони України
3.1.Заохочувальні відзнаки Міністерства оборони України розміщують після державних нагород України або нижче них.
3.2. Відзнаку Міністерства оборони України “Доблесть і честь” носять з правого боку грудей.
3.3. Інші відзнаки Міністерства оборони України носять з лівого боку грудей і розміщують у такій послідовності:
відзнака “Знак пошани”;
нагрудний знак “За зміцнення обороноздатності”;
нагрудний знак “За розвиток військового співробітництва”;
медаль “За зразкову службу у Збройних Силах України” І, ІІ, ІІІ ступеня;
медаль “За особисті досягнення” І, ІІ ступеня;
медаль “За сприяння Збройним Силам України”;
відзнака “Ветеран військової служби”;
медаль “За миротворчу діяльність”;
медаль “10 років Збройним Силам України”;
медаль “15 років Збройним Силам України”;
медаль “За сумлінну службу” І, ІІ, ІІІ ступеня.

4. Порядок носіння почесних нагрудних знаків начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України
4.1. Почесні нагрудні знаки начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України розміщують після державних нагород України та заохочувальних відзнак Міністерства оборони України або нижче них.
4.2. Почесний нагрудний знак начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України “Слава і честь” носять з правого боку грудей.
4.2. Інші почесні нагрудні знаки начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України носять з лівого боку грудей і розміщують у такій послідовності:
почесний нагрудний знак “За доблесну військову службу Батьківщині”;
почесний нагрудний знак “За заслуги перед Збройними Силами України”;
почесний нагрудний знак “За досягнення у військовій службі” І, ІІ ступеня;
почесний нагрудний знак “За заслуги у ліквідації наслідків надзвичайної ситуації”;
почесний нагрудний знак “Почесний військовий зв’язківець”;
почесний нагрудний знак “За взірцевість у військовій службі” І, ІІ, ІІІ ступеня.

5. Порядок носіння почесних нагрудних знаків командувачів видів Збройних Сил України
5.1. Почесні нагрудні знаки командувачів видів Збройних Сил України розміщують після державних нагород України, заохочувальних відзнак Міністерства оборони України, почесних нагрудних знаків начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України або нижче них.
5.2. Почесні нагрудні знаки командувача Сухопутних військ Збройних Сил України носять з лівого боку грудей і розміщують у такій послідовності:
почесний нагрудний знак “За службу”;
почесний нагрудний знак “Почесний десантник”;
почесний нагрудний знак “За відмінну службу в аеромобільних військах Сухопутних військ Збройних Сил України”.

На шийній стрічці:
орден Свободи;
орден князя Ярослава Мудрого ІІ, ІІІ ступенів;
орден “За заслуги” І ступеня;
орден Богдана Хмельницького І ступеня;
орден “За мужність” І ступеня.

На лівому боці грудей:
ордени “Золота Зірка” та Держави звання Герой України;
орден князя Ярослава Мудрого ІV, V ступенів;
орден “За заслуги” ІІ, ІІІ ступенів;
орден “За мужність” ІІ, ІІІ ступенів;
орден княгині Ольги І, ІІ, ІІІ ступенів;
орден Данила Галицького;
відзнака Хрест Івана Мазепи;
медаль “За військову службу Україні”;
медаль “За бездоганну службу” І, ІІ, ІІІ ступеня;
медаль “Захиснику Вітчизни”;
медаль “За врятоване життя”;
медаль “За працю і звитягу”;
медаль “60 років визволення України від фашистських загарбників”;
медаль “20 років незалежності України”;
відзнака Міністерства оборони України “Знак пошани”;
нагрудний знак “За зміцнення обороноздатності”;
нагрудний знак “За розвиток військового співробітництва”;
медаль “За зразкову службу у Збройних Силах України” І, ІІ, ІІІ ступеня;
медаль “За особисті досягнення” І, ІІ ступеня;
медаль “За сприяння Збройним Силам України”;
відзнака “Ветеран військової служби”;
медаль “За миротворчу діяльність”;
медаль “10 років Збройним Силам України”;
медаль “15 років Збройним Силам України”;
медаль “За сумлінну службу” І, ІІ, ІІІ ступеня;
почесний нагрудний знак начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України “За доблесну військову службу Батьківщині”;
почесний нагрудний знак “За заслуги перед Збройними Силами України”;
почесний нагрудний знак “За досягнення у військовій службі” І, ІІ ступеня;
почесний нагрудний знак “За заслуги у ліквідації наслідків надзвичайної ситуації”;
почесний нагрудний знак “Почесний військовий зв’язківець”;
почесний нагрудний знак “За взірцевість у військовій службі” І, ІІ, ІІІ ступеня;
почесний нагрудний знак командувача Сухопутних військ Збройних Сил України “За службу”;
почесний нагрудний знак “Почесний десантник”;
почесний нагрудний знак “За відмінну службу в аеромобільних військах Сухопутних військ Збройних Сил України”.

На лівому боці грудей нижче нагород на колодках (стрічках):
зірка ордена князя Ярослава Мудрого;
зірка ордена “За заслуги”;
зірка ордена “За мужність”.

На правому боці грудей:
орден Богдана Хмельницького ІІ, ІІІ ступенів;
нагрудний знак до почесного звання України;
нагрудний знак до державної премії України;
відзнака Міністерства оборони України “Доблесть і честь”;
почесний нагрудний знак начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України “Слава і честь”.

Загальна послідовність розміщення знаків деяких державних та відомчих нагород колишнього СРСР
На лівому боці грудей:
орден Ленина;
орден Октябрьской Революции;
орден Красного Знамени;
орден Трудового Красного Знамени;
орден Дружбы народов;
орден Почета;
орден “За личное мужество”;
орден Трудовой Славы І, ІІ, ІІІ ступенів;
медаль “За отвагу”;
медаль “За боевые заслуги”;
медаль “За трудовую доблесть”;
медаль “За трудовое отличие”;
медаль “За отличие в охране государственной границы СССР”;
медаль “За отличную службу по охране общественного порядка”;
медаль “За отвагу на пожаре”;
медаль “За спасение утопающих”;
медаль “Ветеран труда”;
медаль “Ветеран Вооруженных Сил СССР”;
медаль “За укрепление боевого содружества”;
медаль “60 лет Вооруженных Сил СССР”;
медаль “70 лет Вооруженных Сил СССР”;
медаль “В память 1500-летия Киева”;
медаль “За безупречную службу” І, ІІ, ІІІ ступенів.
На правому боці грудей:
орден Красной Звезды;
орден “За службу Родине в Вооруженных Силах СССР” І, ІІ, ІІІ ступенів;
медаль “За отличие в воинской службе” І, ІІ ступенів.

(http://www.mil.gov.ua/ministry/simvolik ... orodi.html)
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Порядок носіння орденів, медалей та інших відзнак

Повідомлення ABG » 17 березня 2013, 20:26

Загальна послідовність розміщення знаків державних нагород України, заохочувальних відзнак Міністерства оборони України, почесних нагрудних знаків начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України

skhema_1.jpg
skhema_1.jpg (38.83 Кб) Переглянуто 17621 разів
skhema_2.jpg
skhema_2.jpg (28.57 Кб) Переглянуто 17621 разів
skhema_3.jpg
skhema_3.jpg (22.77 Кб) Переглянуто 17621 разів
skhema_4.jpg
skhema_4.jpg (29.13 Кб) Переглянуто 17621 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Порядок носіння орденів, медалей та інших відзнак

Повідомлення ABG » 17 березня 2013, 20:43

Загальна послідовність розміщення знаків державних нагород України, заохочувальних відзнак Міністерства оборони України, почесних нагрудних знаків начальника Генерального штабу – Головнокомандувача Збройних Сил України

skhema_5.jpg
skhema_5.jpg (21.76 Кб) Переглянуто 17620 разів
skhema_6.jpg
skhema_6.jpg (28.15 Кб) Переглянуто 17620 разів
skhema_7.jpg
skhema_7.jpg (27.41 Кб) Переглянуто 17620 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Порядок носіння орденів, медалей та інших відзнак

Повідомлення ABG » 17 березня 2013, 20:49

ЯК ПРАВИЛЬНО НОСИТИ НАГОРОДИ

Олександр Муравйов, начальник відділу військової символіки та геральдики Збройних Сил України

До відділу військової символіки та геральдики Збройних Сил України часто звертаються військовослужбовці з проханням роз'яснити, в якому порядку слід носити ордени, медалі та інші відзнаки. Втім, чимало офіцерів та генералів такими проблемами не переймаються - вимоги статутів та положень їм заміняють власні смаки та уподобання. На жаль, ще немає відповідного розпорядження про загальний порядок носіння нагород, а простудіювати відповідні нормативно-правові акти має змогу далеко не кожен. Тому питанням розміщення нагород доводиться займатися фахівцям відділу військової символіки та геральдики.

Наш військовослужбовець може бути удостоєний державних нагород України, заохочувальних відзнак Міністерства оборони, почесних нагрудних знаків начальника Генерального штабу - Головнокомандувача ЗС України. Чимало й таких, які мають нагороди колишнього СРСР, іноземних держав, міжнародних організацій.

Отож, почнімо з державних нагород України. Ними є звання Герой України; орден; медаль; відзнака "Іменна вогнепальна зброя"; почесне звання України; Державна премія України; президентська відзнака.

Особі, якій присвоєно звання Герой України, вручається орден "Золота Зірка" за здійснення визначного геройського вчинку або орден Держави - за визначні трудові досягнення. Ордени "Золота Зірка" та Держави носять з лівого боку грудей вище інших державних нагород України. За наявності обох орденів їх носять обидва.

На цей час в Україні є шість орденів, більшість з яких ділиться на кілька ступенів. Тому розглянемо порядок носіння кожного з орденів окремо.

Орден князя Ярослава Мудрого (5 ступенів):

знак ордена князя Ярослава Мудрого І ступеня носять на шиї на орденському ланцюзі, одну зірку ордена - з лівого боку грудей, другу - на плечовій нагородній стрічці нижче банта, плечову нагородну стрічку - через праве плече;

знак ордена князя Ярослава Мудрого ІІ ступеня носять на шийній стрічці, зірку ордена - з лівого боку грудей;

знак ордена князя Ярослава Мудрого ІІІ ступеня носять на шийній стрічці;

знак ордена князя Ярослава Мудрого ІV та V ступенів носять з лівого боку грудей.

Слід зазначити, що за статутом орденом князя Ярослава Мудрого І ступеня нагороджуються глави суверенних держав, тому громадянину України отримати його малоймовірно.

Орден "За заслуги" (3 ступені):

знак ордена "За заслуги" І ступеня носять на шийній стрічці і за наявності знака ордена князя Ярослава Мудрого І, ІІ та ІІІ ступенів розміщують нижче нього. Зірку ордена "За заслуги" носять з лівого боку грудей і за наявності зірки ордена князя Ярослава Мудрого розміщують після неї;

знак ордена "За заслуги" ІІ та ІІІ ступенів носять з лівого боку грудей і за наявності знака ордена князя Ярослава Мудрого ІV та V ступенів розміщують після нього.

Орден Богдана Хмельницького (3 ступені):

знак ордена Богдана Хмельницького І ступеня носять на шийній стрічці і за наявності знаків орденів князя Ярослава Мудрого І, ІІ та ІІІ ступенів, "За заслуги" І ступеня розміщують нижче них;

знак ордена Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів носять на грудях з правого боку.

Орден "За мужність" (3 ступені):

знак ордена "За мужність" І ступеня носять на шийній стрічці і за наявності знаків орденів князя Ярослава Мудрого І, ІІ та ІІІ ступенів, "За заслуги" І ступеня, Богдана Хмельницького І ступеня розміщують нижче них. Зірку ордена "За мужність" носять з лівого боку грудей і за наявності зірок орденів князя Ярослава Мудрого та "За заслуги" розміщують нижче них;

знак ордена "За мужність" ІІ та ІІІ ступенів носять з лівого боку грудей і за наявності знаків орденів князя Ярослава Мудрого ІV та V ступенів, "За заслуги" ІІ та ІІІ ступенів розміщують після них.

Орден княгині Ольги (3 ступені) носять з лівого боку грудей і за наявності знаків орденів князя Ярослава Мудрого ІV та V ступенів, "За заслуги" ІІ та ІІІ ступенів, "За мужність" ІІ та ІІІ ступенів розміщують після них.

Орден Данила Галицького носять з лівого боку грудей і за наявності інших орденів України розміщують після них.

Зауважимо, що в багатьох країнах діє правило, за яким особа, яка отримала знак ордена вищого ступеня, знак ордена нижчого ступеня більше не носить. Це запобігає носінню надмірної кількості нагород.

Медалей України є всього три. Їх носять з лівого боку грудей і розміщують у такій послідовності:

медаль "За військову службу Україні";

медаль "Захиснику Вітчизни";

медаль "За бездоганну службу" І, ІІ, ІІІ ступенів.

Нагрудні знаки до почесних звань України носять з правого боку грудей. Порядок їх носіння по відношенню до інших державних нагород невизначено. Але, оскільки у загальній ієрархії нагород почесні звання посідають нижчу сходинку, ніж ордени, нагрудні знаки до них слід носити нижче або після ордена Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів.

Нагрудні знаки до державних премій України носять з правого боку грудей. Як і у випадку з нагрудними знаками до почесних звань, конкретний порядок розміщення у відповідних положеннях не наводиться. На наш погляд, за наявності ордена Богдана Хмельницького ІІ та ІІІ ступенів чи нагрудного знака до почесного звання нагрудний знак до державної премії слід носити нижче або після них.

За Конституцією Президент України має право встановлювати президентські відзнаки та нагороджувати ними. Зараз таких відзнак існує дві.

Відзнаку Президента України - медаль "За працю і звитягу" носять з лівого боку грудей після медалі "Захиснику Вітчизни", але перед медаллю "За бездоганну службу".

Порядок носіння відзнаки Президента України - ювілейної медалі "60 років визволення України від фашистських загарбників" у положенні про неї невизначено. Враховуючи той факт, що ця медаль є ювілейною, можна припустити, що її слід розміщувати після всіх інших державних нагород України.

Власні нагороди мають Верховна Рада та Кабінет Міністрів України. Це, зокрема, Почесна Грамота і Грамота Верховної Ради України та Почесна Грамота Кабінету Міністрів України. Всі вони вручаються разом з відповідними нагрудними знаками, що носяться з лівого боку грудей. Конкретний порядок розміщення цих нагрудних знаків невизначено, тому рекомендуємо носити їх лише при парадно-вихідній та повсякденній формі одягу вище планок.

За бездоганну службу (працю) та видатні заслуги перед Збройними Силами України військовослужбовці, працівники Збройних Сил та інші особи можуть бути нагороджені заохочувальними відзнаками Міністерства оборони України. Ці відзнаки розміщують після державних нагород України або нижче них.

Відзнаку Міністерства оборони України "Доблесть і честь" носять з правого боку грудей.

Інші відзнаки носять з лівого боку грудей і розміщують у такій послідовності:

відзнака "Знак пошани";

медаль "За зразкову службу у Збройних Силах України" І, ІІ, ІІІ ступенів;

медаль "За особисті досягнення" І, ІІ ступенів;

медаль "За сприяння Збройним Силам України";

відзнака "Ветеран військової служби";

медаль "За миротворчу діяльність";

медаль "10 років Збройним Силам України";

медаль "15 років Збройним Силам України";

медаль "За сумлінну службу" І, ІІ, ІІІ ступенів.

Новим явищем у нагородній практиці військового відомства є почесні нагрудні знаки начальника Генерального штабу - Головнокомандувача ЗС України. Їх носять з лівого боку грудей нижче або після державних нагород України та заохочувальних відзнак Міністерства оборони України і розміщують у такій послідовності:

почесний нагрудний знак "За доблесну військову службу Батьківщині";

почесний нагрудний знак "За досягнення у військовій службі" І, ІІ ступенів;

почесний нагрудний знак "За взірцевість у військовій службі" І, ІІ, ІІІ ступенів.

Деякі військовослужбовці Збройних Сил мають заохочувальні відзнаки інших центральних органів виконавчої влади України. Їх слід носити нижче або після заохочувальних відзнак Міністерства оборони України та почесних нагрудних знаків начальника Генерального штабу - Головнокомандувача ЗС України у порядку часу нагородження. Якщо військовослужбовець має дві і більше заохочувальні відзнаки одного міністерства чи відомства, їх бажано розміщувати у порядку, визначеному відповідними нормативно-правовими актами.

Що ж до державних та відомчих нагород колишнього СРСР, то вони повинні носитися нижче або після державних нагород України, заохочувальних відзнак Міністерства оборони України, почесних нагрудних знаків начальника Генерального штабу - Головнокомандувача ЗС України, заохочувальних відзнак інших центральних органів виконавчої влади України у порядку, визначеному розділом 5 наказу Міністра оборони СРСР від 4 березня 1988 р. № 250.

Державні та відомчі нагороди іноземних держав слід розміщувати нижче або після державних нагород України, заохочувальних відзнак Міністерства оборони України, почесних нагрудних знаків начальника Генерального штабу - Головнокомандувача ЗС України, заохочувальних відзнак інших центральних органів виконавчої влади України, державних та відомчих нагород СРСР у порядку часу нагородження. За наявності двох і більше нагород однієї країни їх доцільно розміщувати у порядку, визначеному нормативно-правовими актами цієї країни.

Нарешті, нагороди Організації Об'єднаних Націй (ООН) та Організації Північноатлантичного договору (НАТО) слід розміщувати нижче або після державних нагород України, заохочувальних відзнак Міністерства оборони України, почесних нагрудних знаків начальника Генерального штабу - Головнокомандувача ЗС України, заохочувальних відзнак інших центральних органів виконавчої влади України, державних та відомчих нагород СРСР, а також іноземних держав у порядку часу нагородження. При одночасному носінні нагород ООН та НАТО нагороди ООН слід розміщувати перед нагородами НАТО.

На повсякденній та парадно-вихідній формі одягу замість повнорозмірних знаків нагород носять їх замінники, що мають вигляд планок або мініатюр. Взагалі-то нагородна практика європейських країн передбачає, що разом зі знаком ордена видається планка, розетка та мініатюра. Планка призначена для носіння на форменому одязі, розетка - на цивільному костюмі, а мініатюра - на вечірньому вбранні (її ще називають "фрачним варіантом"). В Україні ж планка та мініатюра входить до комплекту ордена князя Ярослава Мудрого І ступеня та ордена "За заслуги" всіх ступенів. Для інших нагород передбачені або планки, або мініатюри.

Герой України замість ордена "Золота Зірка" чи Держави може носити мініатюру, яка є однаковою для обох орденів і дуже нагадує медаль "Золота Зірка", що вручалася Героям Радянського Союзу. Ця мініатюра носиться з лівого боку грудей вище мініатюр і планок інших державних нагород.

Мініатюра ордена князя Ярослава Мудрого однакова для всіх його ступенів і також носиться з лівого боку грудей.

Мініатюри будь-яких інших нагород на військовій формі одягу носитися не повинні.

Передбачаємо запитання: " як же бути з нагородами громадських організацій, релігійних конфесій, різноманітних фондів та рейтингів?" Справді, на цей час носіння таких нагород нічим не заборонено. Але чи то "Знак Пошани" Київського міського голови, чи Суверенний Орден Св. Станіслава, чи медаль Спілки ветеранів Афганістану - місце їм на цивільному піджаку, а не на військовому мундирі..


(http://www.mil.gov.ua/index.php?part=mo ... gr&lang=ua)
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів


Повернутись в Нагородні та інші нагрудні знаки

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 4 гостей