Стандартизація

Зміст символів; теорія та практика; проблеми

Стандартизація

Повідомлення вуйко » 24 січня 2010, 13:15

ось тут є велике зібрання гербів - http://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%93%D0% ... 1%96%D1%97
вражає стандартизація. Чому за часів Російської імперії, Совєтів і навіть тепер все підганяється під певний шаблон? Чи "стандартизовані" герби німецьких міст чи французьких?
Востаннє редагувалось ABG в 24 січня 2010, 13:39, всього редагувалось 1 раз.
Причина: Перенесено у відповідний розділ
вуйко
 
Повідомлення: 39
З нами з: 21 грудня 2009, 21:29

Re: герби Губерній Російської імперії

Повідомлення вуйко » 24 січня 2010, 13:27

Спеціально знайшов Австро-Угорську символіку - http://www.aus-ugr.narod.ru/v.html (для порівняння). Так тут повний політ фантазії і ніяких "рекомендацій по оформленню". Хтось розтлумачить?
вуйко
 
Повідомлення: 39
З нами з: 21 грудня 2009, 21:29

Re: Стандартизація

Повідомлення ABG » 24 січня 2010, 13:47

вуйко написав:ось тут є велике зібрання гербів - вражає стандартизація. Чому за часів Російської імперії, Совєтів і навіть тепер все підганяється під певний шаблон? Чи "стандартизовані" герби німецьких міст чи французьких?

За часів совєтів якраз був повний балаган і нічого нікуди не підганяли.
Всі адміністративні території та одиниці місцевого самоврядування формуються відповідно до закону і мають певний статус, який і відображається при системному підході - зразу зрозуміло, чи це герб міста, чи села.
У нормальних країнах є системний підхід до гербів, ну а де бардак у житті, там бардак і в геральдиці.
В Австро-Угорщині всі герби земель також чітко відображали їх статус, а наведене посилання - це авторські роботи Гуго-Герарда Штреля, австрійського художника-геральдиста.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Стандартизація

Повідомлення вуйко » 24 січня 2010, 22:37

зрозуміло. всі мають певний зразок (однакові щитотримачі, корони, форму щита і тд.) проте герб кожен свій, і це нормальна світова практика, так?
Ще одне питання. Європейська геральдика - кожен має свій герб, польська - герб незмінний для всіх гербових сімей. До кого ближче українська геральдика, так би мовити канонічна, а не любительсько-кущова? і ще. польська геральдика більше схожа на кланову (шотландська, японська), чи не свідчить це, що вона менш "розвинена" за європейську?
І по губернських гербах. Що значить символ на гербах Вологодської, Вятської і ще кількох губерній - рука із хмари дає щось (державу із мечем, лук)?
вуйко
 
Повідомлення: 39
З нами з: 21 грудня 2009, 21:29

Re: Стандартизація

Повідомлення ABG » 25 січня 2010, 12:37

вуйко написав: зрозуміло. всі мають певний зразок (однакові щитотримачі, корони, форму щита і тд.) проте герб кожен свій, і це нормальна світова практика, так?

Так. Фактично, протягом ХХ ст. сформувалися національні геральдичні системи зі своїми нормами та правилами, які іноді відрізняються. Як приклад: в деяких країнах допускають накладати "кольорові" фігури на "кольорові" поля (або трактують лише чорний колір як "нейтральний" і використовують його як з "кольоровими", так і з "металевими" фігурами чи полями); іноді використовують додаткові "кольори" чи "метали"; в іспанській геральдиці (та похідній від неї латиноамериканській) практикують девіз вносити в щит і розміщати на бордюрі тощо.
вуйко написав:Ще одне питання. Європейська геральдика - кожен має свій герб, польська - герб незмінний для всіх гербових сімей. До кого ближче українська геральдика, так би мовити канонічна, а не любительсько-кущова? і ще. польська геральдика більше схожа на кланову (шотландська, японська), чи не свідчить це, що вона менш "розвинена" за європейську?

Європейська - це дуже узагальнено. Там також є свої розбіжності. Є практика передачі незмінного герба від батька до синів, а є, коли сини вносять додаткові елементи, які засвідчують їх статус у спадково-майнових правах.
Українська особова геральдика була в давнину індивідуальною (тобто, кожен рід мав власний знак). Т. зв. польська система увібрала до себе й приносні герби (у т. ч. й українські). Але під польськими впливами деякі герби уніфікувалися, деякі влилися в польську систему, а новонобілітовані особи попросту отримували нові герби.
Щоб говорити "до кого ближча українська геральдика", то треба визначити про який період та територію мова. Якщо про ХІV-ХVІ ст., то тут були сильні впливи і символіки степових народів, і німецької геральдики (через німецьких колоністів-ремісників по містах). Пізніше переважає практика польської. З кінця ХVІІІ ст. починаються впливи австрійської та російської.
вуйко написав:І по губернських гербах. Що значить символ на гербах Вологодської, Вятської і ще кількох губерній - рука із хмари дає щось (державу із мечем, лук)?

Традиційно рука, що виходить з хмари, уособлювали Божу руку, яка надає владу, благословення чи захист (залежно від атрибутів). По конкретних гербах є досить багато літератури, тому частину можна знайти в інтернеті.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Стандартизація

Повідомлення вуйко » 25 січня 2010, 20:51

ага, ясно. дякую.
ось кілька посилань:
http://www.yoroduya.co.jp/kamon/index.html - підбірка японських гербів-мон. Сайт на японській. Просто тикайте в ієрогліфи в колонці зліва, а справа будуть герби з*являтись.
http://www.vokrugsveta.ru/vs/article/4403/ - про шотландські герби та кольори кланів
http://ec-dejavu.net/s-2/Striped.html - матеріал про походження і значення полосатих тканин на зразок шотландських

http://www.offtop.ru/castles/v7_9796_2_ ... 25b9743613 – російськомовний сайт про геральдику, прапори і герби

http://offtop.ru/uyghur/view.php?t=53436 – підбірка уйгурських прапорів

http://radota-indrin.livejournal.com/76656.html - герб слов*ян - прокоментуйте його, будь-ласка.
вуйко
 
Повідомлення: 39
З нами з: 21 грудня 2009, 21:29

Re: Стандартизація

Повідомлення ABG » 25 січня 2010, 21:39

вуйко написав: герб слов*ян - прокоментуйте його, будь-ласка.

Та що тут коментувати: кожен по-своєму з глузду сходить. А тут хлоп'ята граються у "пан-славізм" і вигадують фантастичні герби. Добре, що хоч сербів і хорватів розвели по різних сторонах щита. :D
Що це дурня, видно хоча б з міфічних "русинів". Ще можна було бойків з гуцулами в окремі народи "записати". :twisted:

Щодо японських монів - то це не є "класичні" герби, а система японських емблем з подібною функцією. Взагалі геральдика є явищем європейським. А багато країн світу не мають гербів, а лише емблеми чи печатки (хоча в усіх енциклопедіях їх формально записують у "герби").
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Стандартизація

Повідомлення Krutyvus » 26 січня 2010, 08:58

вуйко написав:http://radota-indrin.livejournal.com/76656.html - герб слов*ян - прокоментуйте його, будь-ласка.
Цікаво, чи є подібні витвори пангерманізму, панроманізму, пантюркізму, панфінізму, панбалтізму, пансемітизму :lol:
Робота займає час відведений на неї.
Аватар користувача
Krutyvus
 
Повідомлення: 811
З нами з: 19 грудня 2009, 19:18

Re: Стандартизація

Повідомлення ABG » 26 січня 2010, 09:29

Krutyvus написав: Цікаво, чи є подібні витвори пангерманізму, панроманізму, пантюркізму, панфінізму, панбалтізму, пансемітизму :lol:

Герби - не в традиції тюркських народів, але пан-тюркісти люблять малювати карти, де "їхні землі" зафарбовані одним кольором. Це свого часу викликало істеричну реакцію МЗС СРСР (адже там були не лише Крим, Азербайджан, Казахстан і республіки Середньої Азії (крім Таджикистану), але й уся Якутія!). А ще полюбляли малювати підбірку прапорів (у т.ч. й кримсько-татарський). У мене навіть десь є такий турецький календар з прапорами тюрків Кіпру, Болгарії тощо.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Стандартизація

Повідомлення Krutyvus » 27 січня 2010, 21:36

Робота займає час відведений на неї.
Аватар користувача
Krutyvus
 
Повідомлення: 811
З нами з: 19 грудня 2009, 19:18

Re: Стандартизація

Повідомлення ABG » 27 січня 2010, 22:55


Так. Подібні карти люблять публікувати й фіни. Правда, там інший склад: Фінляндія, Естонія, Угорщина і великі шматки Російської федерації (Карелія, Комі, Марій-Ел тощо).
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Стандартизація

Повідомлення вуйко » 28 січня 2010, 22:27

пангерманізм пішов далі - створили легенду про надлюдину і острів Туле. І взагалі всі панєвропеїзми втілились у колоніальній політиці. Чим Іспанська імперія не панроманізм? Він же, тільки в профіль. Щодо пансіонізму чи пан іудаїзму, то дивіться тему про нову емблему Червоного...бог-зна-чого!
А татуювання кланові чи військових спільнот можна віднести до геральдики? Те саме "ВДВ" не гірше за шеврон розповідає про хазяїна.
вуйко
 
Повідомлення: 39
З нами з: 21 грудня 2009, 21:29

Re: Стандартизація

Повідомлення TheDarkMax2 » 26 вересня 2014, 11:17

ABG написав:в деяких країнах допускають накладати "кольорові" фігури на "кольорові" поля (або трактують лише чорний колір як "нейтральний" і використовують його як з "кольоровими", так і з "металевими" фігурами чи полями); іноді використовують додаткові "кольори" чи "метали"; в іспанській геральдиці (та похідній від неї латиноамериканській) практикують девіз вносити в щит і розміщати на бордюрі тощо.

Які правила колористики у поляків?
Tej wojny nikt za nas nie wygra! ©

З моїх снів утичеш над ранок, терпка як аґрус, солодка як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні, фіалкові очі мокрі від сліз.
Аватар користувача
TheDarkMax2
 
Повідомлення: 1134
З нами з: 30 квітня 2014, 01:26
Звідки: Україна, Харків

Re: Стандартизація

Повідомлення ABG » 26 вересня 2014, 23:13

TheDarkMax2 написав:Які правила колористики у поляків?

У Польщі на цю тему є кілька старих публікацій із різними пропозиціями. Оскільки сучасних рекомендацій немає, то виходять із цих давніших. Зокрема, вважається чорну емаль "нейтральною" і допускається накладати її на інші емалі (як у гербі Перемишля: у синьому полі чорний ведмідь).
Виглядає це погано, але це вже їхні проблеми.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Стандартизація

Повідомлення TheDarkMax2 » 26 вересня 2014, 23:38

"Криця" та брунатний досі зустрічається?
А чому наші геральдисти відмовилися від чорного нейтрального?
Tej wojny nikt za nas nie wygra! ©

З моїх снів утичеш над ранок, терпка як аґрус, солодка як біз.
Хочу снить чорні локи сплута́ні, фіалкові очі мокрі від сліз.
Аватар користувача
TheDarkMax2
 
Повідомлення: 1134
З нами з: 30 квітня 2014, 01:26
Звідки: Україна, Харків

Re: Стандартизація

Повідомлення ABG » 28 вересня 2014, 10:31

TheDarkMax2 написав:А чому наші геральдисти відмовилися від чорного нейтрального?

Тому що чорна барва - це передусім емаль. І робити тут винятки немає потреби.
А вигадки про "нейтральність" пов'язані переважно із зображеннями старих гербів, на яких срібло окислилося й почорніло. Так воно, схоже, було і з гербом Перемишля. Чорний ведмідь на синьому полі виглядає погано.

перемишль.jpg
перемишль.jpg (4.96 Кб) Переглянуто 30812 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів


Повернутись в Загальні питання

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей