Про різне

Пропозиції щодо змін і доповнень на форумі та сайті УГТ

Про різне

Повідомлення Балимба » 02 січня 2010, 21:30

Добре було б щоб на форумі існував розділ в якому можна було б розміщувати теми, для яких не знайшлося місця в основних розділах. Наприклад у мене є скан "товарного знаку" на посуді. Адже такі знаки це теж, хоча і не прямо повязані з даним форумом. Але я не знаю в якій темі розмістити запитання, щоб не "засмічувати" запропоновані теми.
Окрім того непогано було б мати тему, в якій можна було б попросити допомоги в прочитанні незрозумілих історичних документів. Адже часто так виходить, що для однієї людини почерк, яким написано документ незрозумілий, а інший читає без проблем.
Аватар користувача
Балимба
 
Повідомлення: 125
З нами з: 21 грудня 2009, 21:39

Re: Про різне

Повідомлення ABG » 03 січня 2010, 00:28

Підфорум "Товарні знаки" відкрито в форумі "Емблематика".
Для тем, неохоплених іншими форумами, відкрито підфорум "Балачки" в "Різному". Мабуть, теми, які себе вичерпають, будуть з нього видалятися.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Про різне

Повідомлення jar » 11 лютого 2010, 15:44

Чи розглядали Ви варіант, з розміщенням на форумі, паперових видань геральдиного товариства ( генеалогічного) в електронному варіанті ? Звичайно тільки для зарегістрованих користувачів.
jar
 
Повідомлення: 32
З нами з: 29 грудня 2009, 16:54
Звідки: м.Рига

Re: Про різне

Повідомлення ABG » 11 лютого 2010, 23:48

jar написав:Чи розглядали Ви варіант, з розміщенням на форумі, паперових видань геральдиного товариства (генеалогічного) в електронному варіанті ? Звичайно тільки для зарегістрованих користувачів.

"Генеалогічні записки" (випуски 7 та 8 йдуть як "нова серія, вип. 1 та 2") будемо реєструвати в ВАКу як фахове видання. Однією з умов цього є передача електронної версії видання Національній бібліотеці ім. Вернадського для розміщення на її сайті. Тому видання буде в відкритому доступі. На нашому сайті подамо посилання на ел. версію "ГЗ".
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Про різне

Повідомлення yevhenukr » 19 листопада 2011, 16:18

Слава Україні!
Героям Слава!
Перш за все, хотів висловити моє захоплення, чудовий та дуже фаховий сайт, яких дуже мало!
Я щойно зареєструвався, та швидким оком переглянув сторінки сайту, але не знайшов посилання на українські сайти з укр.мови та літератури. Гадаю було би дуже корисно для всіх нас, можу подати лінки цих сайтів для адміністрації сайту, а вони в свою чергу приймуть відповідне решення!
Також суто українські сайти, наприклад по музиці, торенти, радіо та телебачення в режимі онлайн, тощо.
Дякую за увагу і бажаю плідної праці на многая і благая літа!
yevhenukr
 
Повідомлення: 3
З нами з: 19 листопада 2011, 15:10

Re: Про різне

Повідомлення ABG » 22 листопада 2011, 11:26

yevhenukr написав: не знайшов посилання на українські сайти з укр.мови та літератури.

Інформацію про різні цифрові бібліотеки можна подавати тут.
Про різні інші ресурси – на підфорумі "Корисні лінки".
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Про різне

Повідомлення georgeleo104 » 22 лютого 2013, 07:52

Окрім того непогано було б мати тему, в якій можна було б попросити допомоги в прочитанні незрозумілих історичних документів. Адже часто так виходить, що для однієї людини почерк, яким написано документ незрозумілий, а інший читає без проблем.
:roll:
georgeleo104
 
Повідомлення: 1
З нами з: 22 лютого 2013, 07:42

Re: Про різне моя пропозиція-візія

Повідомлення maybe.tatar » 16 вересня 2013, 21:53

Добрий вечір,

дуже приємно, що існує такий сайт і форум. В геральдиці не дуже розбираюся, добре що вона є на такому рівні тут представлена, але щодо генеалогії...

Маю таке питання: Чи має сенс створювати такі датабази прізвищ і населених пунктів, як мають напр. поляки http://www.moikrewni.pl/mapa/
http://genealodzy.pl/index.php?name=Web ... eA&show=10
чехи http://www.kdejsme.cz/
угорці http://www.radixindex.com/surnameindex/ ... ndex.shtml
до речі, дані на цьому угорському порталі мали б охоплювати і Закарпаття, бачив там навіть село Сянки
словаки (це наприклад робота одного ентузіяста) http://www.cisarik.com/
а тут уже відчутна допомога держави чи державних інституцій, napr. Slovenská Akadémia Vied: http://www.juls.savba.sk/ebooks.html
http://slovniky.korpus.sk/

Якщо такі списки, які торкаються українських етнічних земель, можуть бути опубліковані в чужих країнах, інших національних проектах, то чому не в українських? Zakarpatska UKRAINE - UZHOROD town - SURNAMES from census records 1869: http://www.cisarik.com/uzhorod-census-1 ... names.html

Адже спочатку декотрі теж починали з переписування телефонних списків. Сьогодні це вже можна оцифрувати, і не бавитися ручно (зараз не ставлю питання про деталізацію імен, дат народження, телефонів чи адрес). І читав, що сам президент закликав розробити український гугл, то напевно існують програми не лише пошуку конкретного імені, прізвища, населеного пункту, чи іншої інформації, але і їхнього автоматичного транскрибування, транслітерації чи навіть перекладу, технарі розберуться швидко. І я не вірю, що найбільшим досягненням в Україні в цьому плані є російськомовна "База жителей Украины".

Адже в лінках вище можна інспіруватися навіть можливим перевязанням інформацій на вищому рівні, не лише самим генеруванням інформацій. Я б там бачив місце як на
1.пояснення прізищ, топонімів,
2.коротенькі розвідки з історії, або інфи про те, де коли хтось написав книжку або бодай статтю про населений пункт, рід, подію. Далі не лише
3.списки вулиць, але і інших частин, як назви гір, річок, скажімо наявні в подрібних картах.
4.Фотографії церков, цвинтарів, архівів, старі карти, чи просто старі фотографії. Далі у південних лемків Словаччини є наприклад такі
5.неофіційні прізвища родин, яких в селі багато і їх треба розрізнити, то їх до сих пір так розрізняють, інколи не знають і справжнього імені односельчанина, а це призвісько їм зразу ясне :) Або
6.списки священників, шляхтичів, але за умови, що вони в одному кластері, на одній сторінці і онлайн, а не там десь щось далеко собі прочитають або видають збірник. Пізніше по нас прийдуть нові генерації, але якщо не будуть мати на чому закріпитися, то їх діло не піде так весело й швидко, як коли побачать: о, тут серйозний бекграунд, у сусідів такого нема, давайте і ми попрацюємо. але якщо не побачать таку традицію працювати на спільне добро... У таких поляків, або угорців це традиція (1/9 - 1/11 населення шляхта), а у казахів і монголів це не лише така повага до предків, але їм це давало силу і в бою, адже як бойовий клич кричали імя якогось там предка... а скажіть будь ласка, чим ми гірші за них? Мені недавно один закарпатець розказував, що на полтавщині десь на цвинтарях є кількасотрічні могили. А де у наших сусідів, що зажди чомусь на нас так зверху дивляться, є такі шедеври трипільської культури? Навіть такі які-небудь перераховані дрібниці можуть популяризувати село, розвиток генеалогічної туристики, хоч би лише частіше відвідин близьких, і то вже успіх. А далі попрацювати над своїми етнічними територіями, адже це неймовірні терени. А як ті люди відірвані поза межами України без таких датабаз і доданих інформацій знайдуть свої корені? Адже у таку Словаччину приходило населення цілими хвилями пролягом століть з боку Галичини, і Волині чи Закарпаття, навіть є тотожні призвіща а також назви населених пунктів.

Почати хоч би й тут на форумі, одна тема- скажімо один округ. Врахуйте, що частина роботи вже зроблена, бо інформація є, лише треба її якось зібрати, систематизувати якось оці дані, створити СВІЙ ресурс, але про всіх бажаючих, бо складається враження, що тут зібралися передусім про шляхту говорити. Із свого боку можу зайнятись лемківськими селами, їх має бути 311, Закарпаття має бути на тому угорському сайті, правда там потрібно це доповнити.

Шануймося! Бажаю творчих успіхів!
Аватар користувача
maybe.tatar
 
Повідомлення: 14
З нами з: 14 вересня 2013, 15:51
Звідки: Лемківщина

Re: Про різне

Повідомлення ABG » 17 вересня 2013, 09:32

Ваші пропозиції цілком слушні.
Проблема, що така робота - для цілого інституту. Скажімо, польській електронній базі передувало видання багатотомного дослідження "Słownik nazwisk współcześnie w Polsce używanych" (див. хоча б один із томів), на основі якого й робилася карта http://www.moikrewni.pl/mapa/.
Очевидно, що нам також треба таку роботу починати. Наразі на форумі пробуємо хоча б спопуляризувати цю тематику та полегшити людям можливості для пошуку. З цією метою даємо посилання на інші ресурси. Проблема, що частина цих ресурсів не зовсім легальні й можуть у будь-яку хвилину бути закритими.
Але з кожним роком проводиться все більше досліджень з антропоніміки, демографії, генеалогічного джерелознавства. Тому запрошуємо всіх до співпраці на нашому форумі. Будемо вдячні за пропозиції, відкриття нових тем, а також запрошуємо до участі в щорічних конференціях УГТ.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Про різне

Повідомлення maybe.tatar » 18 вересня 2013, 15:09

Добре, давайте тоді розробимо як мінімум 2 моделі
1.інститут, штат (full-time, part-time) х середня зарплата х 12= річні витрати на персональний субстрат плюс інше, можна більше версій, якщо є бажання
2.спартанський модель- спираємося лише на власні сили.

Дані створюємо тут на сайті, або потрібен новий? якщо ні, то скільки коштує новий? в ультраспартанскому варіанті можна вносити дані на форум?

списки
1.що збираємо, можна інспіруватися вищенаведеним, бажано доповнити ще новими ідеями
2.де збираємо, перелік установ та датабаз (ДБ), напр.
2.1.згадані телефонні ДБ
2.2.біблотечні пошуковики, напр. Вернадського,
2.3.дігіталізовані архіви, якщо є аналоги http://www.litcentrum.sk/rozhovory/rodi ... a-kniznica
http://www.zive.sk/digitalizacia-v-naro ... fault.aspx
якщо не є, почати складати списки видань, які охоплюють широку сферу
2.4.армія= померли, служили... мільйони
2.5.державні службовці, зараз чи в минулому
2.6.словники, енциклопедії, бібліографії, літописи
3.з ким співпрацюємо, напр.
3.1.вікіпедія, там є дописувачі, які розробляють боти, які самі створюють статті + є сторінки людей з даними місця народження
3.2.пластуни, бо ми по суті теж пластуни...

Прошу обговорити або доповнити списки

Результати дебати зачитати або обговорити на запланованому форумі Х/2013, хай просувається й кристалізується ідея далі.

Є вже певні напрацювання УГТ та деяких дослідників чи гуртків, можуть вони внести свої надбання у проект? хоч би дані про яке небудь призвіще та населений пункт?

Для початку добре би було провести моніторинг, чи найчастіше уживані прізвища, перша десятка чи перша сотня є у великих містах, а далі вже інформація скільки- другопланова.

Правда, це здалека не все і не все з мого арсеналу (можна завести тему пошук даних в інших країнах або перейменувати оту Німеччину, поступово можемо порівнювати різні ДБ в різних країнах і аналогічно та з урахуванням систематичного думання працювати ефективніше), але ми вже обговолюємо майбутні події. :)
Аватар користувача
maybe.tatar
 
Повідомлення: 14
З нами з: 14 вересня 2013, 15:51
Звідки: Лемківщина

Re: Про різне

Повідомлення ABG » 18 вересня 2013, 23:09

Наразі доводиться опиратися лише на власні сили. Можна вносити дані на форумі УГТ чи в окремих темах, чи виділити й окремий підфорум. Деякі матеріали вже подані у форумі "Генеалогія".
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Про різне

Повідомлення maybe.tatar » 20 вересня 2013, 01:34

ОК. Дякую.
Попробую зайнятися у вільному часі насамперед прикордонними селами, які межують із Закарпаттям. Там така справа, Чисарик наводить зразу 3 форми призвіща, словацьке, угорське та анлійське (а трапляється, що транскрипція деколи лайдацька). Тобто буде треба якось це перевести на кирилицю, за якими правилами це робити, так як призвіще пишеться, як вимовляється або його просто передати так, як би було чисто українське? Гадаю, треба буде і словацькомовний варіант, а як з угорським та англійським? Англійськомовний із словацького може вийти зовсім інакше написаний як з українського відповідника :) і вже зразу наводити кількість призвіщ з 1995 року, або це не має сенсу? а ці найстаріші призвіща з 1715 року взагалі проблема буде, бо то раз на латинський лад, а раз на угорський, іноді це словянин записував, но хаос файний...
Аватар користувача
maybe.tatar
 
Повідомлення: 14
З нами з: 14 вересня 2013, 15:51
Звідки: Лемківщина

Re: Про різне

Повідомлення ABG » 20 вересня 2013, 09:30

maybe.tatar написав:Тобто буде треба якось це перевести на кирилицю, за якими правилами це робити, так як призвіще пишеться, як вимовляється або його просто передати так, як би було чисто українське? Гадаю, треба буде і словацькомовний варіант, а як з угорським та англійським?

Мабуть прізвища латинкою краще давати в оригінальному угорському та словацькому написанні, а англійського (чи без діакритичних знаків, чи фонетичний) не треба, бо воно буде штучним. Український варіант передавати за взірцем аналогічних подач у словнику Чучки П.: Прізвища закарпатських українців: Історико-етимологічний словник. – Львів: Світ, 2005.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Про різне

Повідомлення maybe.tatar » 22 вересня 2013, 01:32

І ще таке питання, жінки тут мають, як правило, до прізвища додано -ова, то треба наводити призвіще чоловіка і особисто форму призвіща жінки?
Аватар користувача
maybe.tatar
 
Повідомлення: 14
З нами з: 14 вересня 2013, 15:51
Звідки: Лемківщина

Re: Про різне

Повідомлення ABG » 22 вересня 2013, 09:28

maybe.tatar написав:І ще таке питання, жінки тут мають, як правило, до прізвища додано -ова, то треба наводити призвіще чоловіка і особисто форму призвіща жінки?

Можна обмежитися лише чоловічою формою, бо утворення жіночих форм у чеській та словацькій мовах видається я само собою зрозуміле. Скажімо, як в українській, польській чи російській: чол. ПАВЛОВСЬКИЙ, жін. ПАВЛОВСЬКА.
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Про різне

Повідомлення maybe.tatar » 19 грудня 2013, 01:02

1. Займається товариство і складанням списку чи датабази української шляхти або шляхти на українських землях? Словацьке джерело "угорської" шляхти (по словацьки uhorský означає все староугорське включно словян і румунів, а для позначення сучасних угорських реалій є слово maďarský)
http://slachta.kosztolanyi.com/modules. ... age&pid=84
2. Тут десь на сайті читав, що товариство виданнями обміняється чи присилає і закордонним установам, якщо це правда, можете мені назвати такі організації у Словаччині або Чехії? Дивився каталоги найбільших бібліотек, але нічого не знайшов, цікавлять передусім оці Ваші записки
3. На сайті Словацької генеалогічно-геральдичної спілки є пдф версія збірника "Найстаріші роди Словаччини", в тому числі і Ужського комітату і охоплює шляхту прибл. 11.- 14. століть і є там деякі відомості про деяких шляхтичів-русинів в інших жупах http://www.genealogy-heraldry.sk/slo/na ... e_rody.pdf є ці дані опрацьовані в українських джерелах, або це треба перекласти?
4. Знає товариство порадити якусь літературу української провенієнції про кочовиків на території України? Літописи, Грушевського Історію...вже читав. Цікавлять передусім половці, Ногайська орда - оця за Ногая або взагалі все про кочовиків, місце таборів, розселення, поділ, рухи, тамги, карти, шляхта, яка є номадського походження
Аватар користувача
maybe.tatar
 
Повідомлення: 14
З нами з: 14 вересня 2013, 15:51
Звідки: Лемківщина

Далі

Повернутись в Пропозиції

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей