Герб і прапор Вінницької області

Область і райони

Герб і прапор Вінницької області

Повідомлення вуйко » 23 грудня 2009, 22:12

Герб Вінницької області — офіційна емблема області, в якій відображаються її історія, особливості та традиції. Разом із прапором становить офіційну символіку органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Вінницької області. Затверджений рішенням 10 сесії обласної ради 22 скликання 18 липня 1997 року. Автори — Г. Мельник, Ю. Легун, Ю. Савчук.

Опис

Герб області має форму чотиридільного щита, у першій та четвертій чверті щита — золоте сонце у лазуровому полі, у другій та третій чверті — срібний хрест у червоному полі, у центрі хреста — лазуровий щиток зі срібним півмісяцем, рогами оберненими вліво.

Символіка

* золоте сонце — старовинна емблема Подільської землі, відома з початку XV століття — символізує добробут, розквіт, щедрість та багатство краю, належність регіону до історичного Поділля, з якого за середньовічної доби, в осібний регіон виділилася Брацлавщина (Східне Поділля);
* срібний хрест, у центрі якого синій щиток зі срібним півмісяцем — історичний герб Брацлавщини, символ її утвердження як самостійної історичної області, що засвідчує наступність та неперервність власної регіональної традиції, спадкоємцем якої є Вінницька область, нагадує про спільну історичну долю Брацлавщини та Волині у складі Великого князівства Литовського;
* обидві емблеми — у поєднанні символізують географічну, історичну, культурну та духовну спорідненість земель Поділля та Брацлавщини, що складають основу території Вінницької області, відображають особливість історичного становлення регіону; Подільська земля — (Брацлавське воєводство, Брацлавське намісництво, земля) — Подільська губернія — Вінницька область.
Востаннє редагувалось вуйко в 23 грудня 2009, 22:26, всього редагувалось 1 раз.
вуйко
 
Повідомлення: 39
З нами з: 21 грудня 2009, 21:29

Re: Герби і прапори Вінниччини

Повідомлення вуйко » 23 грудня 2009, 22:25

Прапор Вінницької області — є символом, що відображає історію й традиції області. Разом із гербом становить офіційну символіку органів місцевого самоврядування та виконавчої влади Вінницької області. Затверджений рішенням 10 сесії обласної ради 22 скликання 18 липня 1997 р.

Опис
Прапор області являє собою прямокутне полотнище синього кольору із співвідношенням сторін 2:3 (розмір полотнища згідно з еталоном).
У центрі прапора відтворено емблеми Поділля — золоте сонце та Брацлавщини (Східного Поділля) — срібний хрест із синім щитком, на якому срібний півмісяць.
У верхній та нижній частинах на відстані 1/10 від краю полотнища та шириною 1/10 горизонтально розміщено дві смуги червоного кольору.
Держак прапора (довжина — 2,5 м, діаметр — 5 см) — пофарбоване у жовтий колір. Верхівка держака прапора увінчана металевою маківницею, кулястим наконечником жовтого кольору, що кріпиться (навінчується) на базу того ж кольору.
Символіка
Прапор області створений з урахуванням (на основі) історичної традиції, властивої регіональному прапорництву, визначальними рисами якої є:
* відтворення на прапорі земельних емблем;
* зв'язок кольорової гами прапора з гербовими барвами;
Червона смуга символізує прапор Брацлавського воєводства. Синя смуга відтворює колір прапора Подільської землі, відомий з початку XV століття.
Поєднання двох рівновеликих смуг червоного та синього кольору свідчить про історичну єдність земель Поділля та Брацлавщини (Східного Поділля), а їх повторення гармонує з геральдичним рішенням побудови герба області. Окрім того, дві геральдичні смуги синього кольору, що розташовані з країв полотнища, символізують найбільш повноводні ріки регіону: Дністер та Південний Буг, басейни яких охоплюють більшу територію області, та які певною мірою слугують їх географічними межами (кордонами).
Символіка кольорів:
* Золото — ознака багатства, добробуту, сили, верховенства.
* Срібло — чистоту, непорочність.
* Синій колір — символізує вірність, чесність, шляхетність, лицарські чесноти, бездоганність.
* Червоний колір — великодушність, мужність, відвагу, сміливість.
вуйко
 
Повідомлення: 39
З нами з: 21 грудня 2009, 21:29

Re: Герби і прапори Вінниччини

Повідомлення вуйко » 23 грудня 2009, 22:32

http://81.30.162.23/students/works/web_ ... index.html - геральдика Поділля
http://heraldry.com.ua/index.php3?lang= ... d=115#verh - Українська геральдика
вуйко
 
Повідомлення: 39
З нами з: 21 грудня 2009, 21:29

Re: Герби і прапори Вінниччини

Повідомлення Olexa » 26 жовтня 2015, 03:07

Шановне товариство! Ви певне знаєте. Чи можна якось конкретно визначити де на Вінниччині ще Поділля (те, що золоте сонце на синьому), а де уже Брацлавщина (та що білий хрест на червному із синім щитком)? Якось може навіть по населеним пунктам можна? Ні?) І за межами Вінниччини, скажімо на крайній півночі Одещини - теж ще Брацлавщина, і як так, то як же це відображати в місцевій символіці? І придністровські землі - теж? Гуглити - там різне пишуть. Дуже дякую!

Vinnytska.jpg
Vinnytska.jpg (37.37 Кб) Переглянуто 12648 разів
Аватар користувача
Olexa
 
Повідомлення: 79
З нами з: 11 березня 2010, 20:54
Звідки: Ситківці(Вінницької) - Київ


Re: Герби і прапори Вінниччини

Повідомлення Olexa » 26 жовтня 2015, 11:36

Дякую!
Аватар користувача
Olexa
 
Повідомлення: 79
З нами з: 11 березня 2010, 20:54
Звідки: Ситківці(Вінницької) - Київ

Герб і прапор Вінницької області

Повідомлення Mykola Chmyr » 18 травня 2020, 17:36

Голова Вінницької ОДА використовує герб Вінниччини без дозволу

Очільник Вінницької ОДА Владислав Скальський використовує без дозволу герб Вінницької області у своїх публікаціях в соціальних мережах. Про це свідчить відповідь керівника Вінницької обласної ради Анатолія Олійника на журналістський запит.

Як пише VinMedia, Анатолій Олійник зазначив, що «відповідно до вищезазначеного Положення про герб області обласною Радою не приймалось рішень щодо надання дозволу Скальському Владиславу Володимировичу як фізичній особі та як державному службовцю на використання герба області з метою визначеною цим Положенням».

Між тим, Владислав Скальський не просто використовує герб області, він видозмінив його, що напряму забороняється Положенням про герб Вінниччини. Якщо порівняти те, як виглядає еталонний герб з тим, як зображено герб у дописах Владислава Скальського, помітно, що очільник ОДА використовує геть не «затверджене зображення герба»:

«Всі підприємства, установи, організації та фізичні особи можуть використовувати тільки затверджене зображення герба (згідно з еталоном), а з комерційною метою (реклама товару, фірми, виготовлення сувенірної продукції) - з дозволу обласної ради, на підставі угоди з нею та відповідно до Положення "Про Гербовий збір за право використання символіки області", яке затверджує голова обласної ради.

При цьому у ньому має бути зазначено, що згадані суб'єкти господарської діяльності зобов'язані до сплати Гербового збору, який складає 0,1% вартості продукції».

Зазначимо, що умова про те, що «дія даного пункту Положення не поширюється на культурно-освітні та навчальні заклади, Збройні Сили, юридичні та фізичні особи, що використовують зображення герба області з метою національно-патріотичного, гуманістичного виховання молоді та формування національної самосвідомості громадян України» навряд чи стосується дописів Владислава Скальського, або у нього дуже перверзійне сприйняття «гуманістичного виховання» громадян.

P.S. NaПарижі пропонує В.Скальському надати пояснення щодо використання гербу області в особистих цілях.

https://naparise.com/posts/holova-vinny ... P6JQmIVMjc


content_97100574_256191035503181_7599415400106819584_n.jpg
content_97100574_256191035503181_7599415400106819584_n.jpg (15.59 Кб) Переглянуто 6466 разів
Аватар користувача
Mykola Chmyr
Moderator
 
Повідомлення: 3953
З нами з: 19 грудня 2009, 18:12
Звідки: Київ


Повернутись в Вінницька область

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей