Меморіальна таблиця Миколі Битинському в Літині

Події, факти і коментарі

Меморіальна таблиця Миколі Битинському в Літині

Повідомлення ABG » 30 січня 2019, 17:08

29 січня, до Дня Героїв Крут, у Літині урочисто відкрито меморіальну таблицю Миколі Битинському – літинчанину, підполковнику Армії УНР, одному із найвідоміших дослідників українських символів, відомому художнику, геральдисту та письменнику, учаснику боротьби за Незалежність України.

Меморіальна дошка встановлена на фасаді Літинської середньої загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2. Захід був приурочений 100-річчю Української революції 1917-1921 рр. та 125-річчю від дня народження Миколи Битинського.

Ініціаторами встановлення дошки є Центр історії Вінниці у співпраці з Вінницьким історичним товариством. Автором дизайну меморіальної дошки є Сергій Колосов. Щира подяка за сприяння у появі цієї дошки Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Вінницької обласної державної адміністрації.

Захід продовжився уроком живої історії на тему "Незламне військо Першої Республіки. Армія УНР у 1917-1921 рр.", під час якого учні мали змогу детально ознайомитись зі зброєю та амуніцією Дієвої Армії УНР, військовою технікою того часу, бойовими операціями та визначними постатями доби Української революції. Під час заходу кожен охочий міг доторкнутись до експонатів того часу, поспілкуватись з реконструкторами, на власні очі побачити панцирний автомобіль та гірську гармату з фондів Центру історії Вінниці.

https://www.facebook.com/vinnytsia.hist ... cation=ufi
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Меморіальна таблиця Миколі Битинському в Літині

Повідомлення ABG » 30 січня 2019, 17:11

На Вінниччині відкрили меморіальну дошку полковнику УНР
29 січня, 2019 - 21:07
До Дня пам’яті Героїв Крут на фасаді Літинської школи № 2 встановили пам’ятний знак на честь земляка, сотника армії УНР, відомого художника та геральдиста Миколи Битинського. Ініціаторами облаштування меморіальної дошки виступив Центр історії Вінниці у співпраці з Вінницьким історичним товариством. Автором її дизайну став художник Сергій Колосов.
Відкривали дошку під музичний супровід військового оркестру Центру військово-музичного мистецтва Повітряних Сил Збройних Сил України та постріли церемоніальної варти. Право презентувати пам’ятний знак отримали учень місцевої школи Павло Криворучко та представник Українського Геральдичного Товариства, директор Державного архіву у Вінницькій області Юрію Легун.

«Микола Битинський – один з найвідоміших подолян, учасників визвольних змагань 1917–1921 років в Україні, який залишив після себе надзвичайно цінний для нащадків історичний спадок. Окрім державницької та військової діяльності, він був надзвичайно талановитим геральдистом. Відомий низкою геральдичних проектів, зокрема проектами «Хреста Симона Петлюри» та «Воєнного хреста УНР». І сьогодні українські військовослужбовці використовують створені ним символи та малюнки на своїй уніформі», – відзначив Легун.

Після відкриття усі присутні поклали квіти до меморіальної дошки Миколі Битинському та учаснику війни на Сході України Пантелеймону Рожанському. Віддаючи таким чином шану борцям за незалежність та суверенітет України.
Довідка «Дня»:
Микола Битинський народився 24 листопада (6 грудня за новим стилем) 1893 року в повітовому місті Літині Подільської губернії. Його батько Оверкій Битинський був за рангом губернським секретарем. Коли родина переїхала до Кам’янця-Подільського, Микола пішов до школу. Потім здобув дві фахові освіти (художню і педагогічну). У березні 1919 року його мобілізували до армії Української Народної Республіки, де він зробив блискавичну військову кар’єру – дослужився від поручника до сотника.

Після поразки українських військ, перебував у таборах інтернованих, жив у Празі, займався питаннями української геральдики, вексилології, уніформістики, редагував кілька часописів, писав вірші (як і більшість українців), оформлював різноманітні видання, проектував нагороди, прапори, печатки, герби, надгробки, малював ікони, випускав листівки тощо. В 1930-х роках Микола Битинський кілька років працював над таблицями українських військових одностроїв, укладав проекти великого, середнього, малого герба України. Він досі залишається один з найвідоміших дослідників української символіки.
Олеся ШУТКЕВИЧ, Вінниччина, фото – vin.gov.ua

https://day.kyiv.ua/uk/news/290119-na-v ... 53Rh5nVokE

img_7474.jpg
img_7474.jpg (46.67 Кб) Переглянуто 8143 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів


Повернутись в Новини й оголошення

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей

cron