Донбаська державна машинобудівна академія (Краматорськ)

Емблематика закладів освіти

Донбаська державна машинобудівна академія (Краматорськ)

Повідомлення ABG » 28 квітня 2010, 09:59

Донбаська державна машинобудівна академія (Краматорськ)

Положення"Про геральдичний символ Донбаської Державної Машинобудівної Академії"

1 Геральдичний символ - це офіційна емблема Донбаської державної машинобудівної академії (Академії), в якому відображаються її історія, особливості та традиції.
2 В центрі геральдичного символу розташовано іспанський щит, розітнутий на чотири частини блакитного і чорного кольору, обрамлені золотою каймою. У першій чверті блакитного кольору зображено електрод, зварювальну дугу, заготовку, як символи зварювального виробництва та розташовано символічне зображенням атомного ядра з електронними орбітами. У другій чверті чорного кольору зображено циркуль та кронциркуль, як символи інженерії і машинобудування. У третій чверті блакитного кольору зображено сталеливарний ківш, як символ ливарного виробництва. На четвертому, чорному полі – срібне ковадло з молотом, як символи обробки тиском. У центрі на перетинанні осей симетрії розташований малий герб, що складається із щита іспанської форми, на полі чорного кольору якого зображено золотий логотип Академії, який увінчано стилізованим зображенням шестерні. Щити обрамлені золотою каймою.
Над геральдичним символом – бурлет, жовтого та блакитного кольорів. По сторонах геральдичного символу розташовано намет.
Золото (жовтий колір) - символ багатства, справедливості і великодушності. Блакитний та синій кольори - символи краси, м'якості і величі. Чорний колір - символ розсудливості і смиренності.
Під гербовим щитом розташовані цифри: "1952" – рік заснування Академії.
В верхній частині композиції гербовий щит обвитий синьою стрічкою з написом золотими літерами: "Донбаська державна машинобудівна академія". Низ геральдичного символу прикрашає синя стрічка з девізом Академії - написом золотими літерами, латинською мовою: "Scientia, investigation, cognitio", що перекладається як "Пошук, наука, знання" . Стрічка прикрашена дубовим листям з трьома жолудями.
На бурлеті сидить сова – символ мудрості та пізнання. Три жолудя символізують три періоди в історії Академії: перший, з1952 року - філіал Донецького політехнічного інституту; другий, з 1960 року - Краматорський індустріальний інститут, третій, з 1994 року - Донбаська державна машинобудівна академія.
Пропорції герба - висота до ширини 7 : 6, заокруглена частина герба являє собою 1/2 кола з радіусом, що дорівнює 1/4 висоти герба.
3 Положення про геральдичний символ та рисунки геральдичного символу Донбаської державної машинобудівної академії в багатокольоровому і однокольоровому варіантах, зберігаються у Вченій раді Академії і доступні для ознайомлення всім зацікавленим особам.
4 Відтворення геральдичного символу Академії, незалежно від його розмірів і техніки виконання, повинно точно відповідати геральдичному опису, приведеному в пункті 2 дійсного Положення. Відтворення геральдичного символу Академії допускається в багатокольоровому і однокольоровому варіантах.
5 Геральдичний символ Академії може розміщуватися або зображуватися:
на фасадах корпусів Академії;
у залах засідань, робочих кабінетах посадових осіб Академії;
на покажчиках при в'їзді на територію Академії;
на офіційних бланках Академії;
на нормативних документах, наказах та положеннях, розроблених в Академії;
на обкладинках видань Академії.
на відзнаках і нагородах Академії;
на грамотах, запрошеннях, візитних картках посадових осіб Академії;
на емблемах,іншій символіці при оформлення видовищних заходів;
на транспортних засобах, що знаходяться у власності Академії.
6 При одночасному розміщенні геральдичного символу Академії і Державного герба України або Донецької області, геральдичний символ Академії розташовується праворуч від Державного герба України або герба Донецької області (якщо стояти до них обличчям).
При одночасному розміщенні парного числа гербів (але більш двох), Державний герб України розташовується ліворуч від центра (якщо стояти до них обличчям). Праворуч від Державного герба України розташовується герб Донецької області, ліворуч від Державного герба України розташовується геральдичний символ Академії; праворуч від герба Донецької області розташовується герб іншої державної організації або установи.
При одночасному розміщенні Державного герба України, герба Донецької області і геральдичного символу Академії, Державний герб України розташовується в центрі. Ліворуч від Державного герба України розташовується герб Донецької області, праворуч від Державного герба України розташовується геральдичний символ Академії (якщо стояти до них обличчям).
При одночасному розміщенні непарного числа гербів (але більш трьох), Державний герб України розташовується в центрі (якщо стояти до них обличчям).
7 Розмір геральдичного символу Академії не може перевищувати розміри Державного герба України, герба Донецької області, іншого суб'єкта України, а висота розміщення геральдичного символу Академії не може перевищувати висоту розміщення Державного герба України, герба Донецької області.
8 Використання зображення геральдичного символу здійснюється за умови отримання дозволу, який видається рішенням Вченої ради Академії. Дозвіл або письмова відмова видається протягом одного місяця з моменту подання заяви.
(http://www.dgma.donetsk.ua/rectorat/polog/gerb.php)
Приєднані файли
ДДМА.jpg
ДДМА.jpg (44.16 Кб) Переглянуто 7016 разів
DDMA.jpg
DDMA.jpg (21.74 Кб) Переглянуто 7251 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Донбаська державна машинобудівна академія (Краматорськ)

Повідомлення ABG » 28 квітня 2010, 10:05

Положення "Про прапор Донбаської Державної Машинобудівної Академії та прапори факультетів
Прапор Донбаської державної машинобудівної академії

1 Прапор Донбаської державної машинобудівної академії (Академії) є одним з символів Академії.
2 Полотнище Прапора - прямокутної форми з співвідношенням сторін 2:3 (ширина до довжини) має світло-жовтий колір і обрамлене синьою каймою (рис. 1). Посередині полотнища (на третину довжини та половину ширини) вписано зображення геральдичного символу, яке має одну відмінність від офіційного геральдичного символу Академії, а саме, поле щита малого герба має синій колір. Під ним знизу, посередині розташована назва ВНЗ - синіми літерами напис: "Донбаська державна машинобудівна академія" (на і ширини).
3 Прапор Академії встановлюється в музеї й актовій залі Академії.
4 Прапор Академії піднімається (установлюється) під час офіційних церемоній і інших урочистих заходів, що проводяться в Академії. Право нести прапор Академії надається кращим студентам Академії.
5 Прапор Академії піднімається під час офіційних свят в Україні.
6 У знак жалоби до верхньої частини древка прапора Академії кріпиться чорна стрічка, довжина якої дорівнює довжині полотнища прапора. У знак жалоби Прапор Академії, піднятий на флагштоку, повинний бути приспущений до половини висоти щогли (флагштока).
7 При одночасному підйомі (розміщенні) прапорів Академії і прапора Донецької області, прапор Академії розташовується праворуч від прапора Донецької області (якщо стояти до прапорів обличчям).
При одночасному підйомі (розміщенні) парного числа прапорів (але більш двох), Державний прапор України розташовується ліворуч від центра (якщо стояти до прапорів обличчям). Праворуч від Державного прапора України розташовується прапор Донецької області, ліворуч від Державного прапора України розташовується прапор Академії; праворуч від прапора Донецької області розташовується прапор іншого суб'єкта України.
При одночасному підйомі (розміщенні) Державного прапора України, прапора Донецької області і прапора Академії, Державний прапор України повинний розташовуватися в центрі. Ліворуч від нього розташовується прапор Донецької області, праворуч розташовується прапор Академії (якщо стояти до прапорів обличчям).
При одночасному підйомі (розміщенні) непарного числа прапорів (але більш трьох), Державний прапор України розташовується в центрі (якщо стояти до прапорів обличчям).
8 Розмір прапора Академії не може перевищувати розміри Державного прапора України, прапора Донецької області або прапора іншого державного суб'єкта України, а висота підйому прапора Академії не може бути більше висоти підйому Державного прапора України, прапора Донецької області, прапора іншого державного суб'єкта України.
9 Зображенняпрапора Академії може розміщуватися:
на фасадах корпусів Академії;
у залах засідань, робочих кабінетах посадових осіб Академії;
на покажчиках при в'їзді на територію Академії;
на офіційних бланках Академії;
на нормативних документах, наказах та положеннях, розроблених в Академії;
на обкладинках видань Академії.
на відзнакахі нагородах Академії;
на грамотах, запрошеннях, візитних картках посадових осіб Академії;
на емблемах, іншій символіці при оформленні видовищних заходів;
на транспортних засобах, що знаходяться у власності Академії.
10 Використання зображення Прапору Академії здійснюється за умови отримання дозволу, який видається рішенням Вченої ради Академії.
11 Відтворюване зображення прапора Академії, незалежно від його розмірів, завжди повинно точно відповідати співвідношенню розмірів та кольоровому зображенню, яке переставлено у цьому Положенні.


Прапори факультетів Донбаської державної машинобудівної академії

1 Прапори факультетів мають прямокутну форми з співвідношенням сторін 2:3 (ширина до довжини). Колір прапору факультету відповідає корпоративному кольору цього факультету, а саме: темно-жовтий - для інженерно-економічного факультету; світло-зелений - для факультету автоматизації машинобудування; бежевий - для факультету інженерної механіки; малиновий - для факультету машинобудування; блакитний - для економіко-гуманітарного факультету. З лівої сторони полотнища (на третину довжини та ширини) вписано зображення малого гербу Академії, що складається із щита іспанської форми, на полі синього кольору якого зображено золотий логотип Академії, який увінчано стилізованим зображенням шестерні. Щит обрамлений золотою каймою. Праворуч і нижче від нього синіми літерами написана назва відповідного факультету. Полотнище Прапору обрамлене по периметру синьою каймою.
2 Прапор факультету встановлюється в кабінеті декана факультету.
3 Право нести прапор факультету надається кращим студентам факультету під час офіційних церемоній і інших урочистих заходів, що проводяться в Академії.
4 Розмір прапора факультету не може перевищувати розміри прапора Академії.
(http://www.dgma.donetsk.ua/rectorat/polog/flag.php)
Приєднані файли
DDMA_pr.jpg
DDMA_pr.jpg (15.64 Кб) Переглянуто 7249 разів
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12718
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів


Повернутись в Емблеми навчальних закладів

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей