Національна скаутська організація України "Пласт"

Емблеми, лого та прапори громадських організацій

Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення Oskar » 22 червня 2010, 21:16

Також є окрема тема Пластові прапори.

Про Пласт
Пласт – українська скаутська організація. Метою Пласту є сприяти всебічному, патріотичному вихованню та самовихованню української молоді на засадах християнської моралі. Будучи неполітичною і позаконфесійною організацією, Пласт виховує молодь на свідомих, відповідальних і повновартісних громадян місцевої, національної та світової спільноти, провідників суспільства.
Пласт був створений у 1911 році, невдовзі після заснування скаутського руху Робертом Бейден-Пауелом в 1907 р., а вже 12 квітня 1912 року у Львові пластуни склали першу Пластову присягу. Серед засновників організації були д-р. Олександр Тисовський, Петро Франко (син Івана Франка) та Іван Чмола. В основі назви "Пласт" лежить відповідник англійського Scout (розвідник), взятий за прикладом пластунів - козаків-розвідників.
Гербом Пласту є трилиста квітка лілії - символ скаутського руху (відомий як Fleur-de-lis) - та тризуб, сплетені в одну гармонійну цілісність.
Для досягнення виховних цілей Пласт застосовує власну унікальну методу виховання, основні принципи якої полягають у добровільності членства в організації, вихованні і навчанні через гру та працю, поступовій програмі занять і випробувань, гуртковій системі самоорганізації, заохоченні ініціативи і самоврядування, пізнанні природи і житті серед природи, підтримці спеціальних зацікавлень і здібностей дітей та молоді.
На відміну від більшості скаутських організацій світу, де членство завершується із досягненням 25-ліття, членство в Пласті є пожиттєвим. Умовний віковий поділ передбачає 4 вікові категорії: новаки (6-12 років), юнаки (12-18 років), старші пластуни (18-35 років) та пластуні-сеніори (від 35 років). Виховна та адміністративна праця в Пласті здійснюється старшими пластунами та пластунами-сеніорами виключно на волонтерських засадах.
Пласт в Україні об'єднує близько 10 тисяч членів різного віку і таким чином є найбільшою скаутською організацією України. На сьогодні 130 осередків Пласту діють у всіх 24 областях України та Автономній республіці Крим. Пласт активно співпрацює з органами державної влади та громадськими організаціями, реалізуючи різноманітні соціальні та виховні програми.
Протягом року Пласт в Україні проводить понад 100 виховних таборів різної спеціалізації: спортивні, морські, з повітроплавання, мистецькі, лижні, альпіністичні, археологічні, кінні, екологічні тощо. У таборах пластуни практично закріплюють знання і уміння, здобуті впродовж року на щотижневих заняттях. Серед найбільших заходів, котрі щороку проводяться Пластом на всеукраїнському рівні - інтелектуально-мистецький змаг Орликіада, фестиваль творчості День пластуна, спортивний змаг Спартакіада, передача Вифлеємського вогню місцевим громадам, змагання з пішого мандрівництва "Стежками героїв" та "Осінній рейд". На місцевому рівні осередками Пласту постійно реалізується безліч акцій соціально-культурного та виховного спрямування.
Окрім України, Пласт офіційно існує у восьми країнах світу: Австралії, Аргентині, Великобританії, Канаді, Німеччині, Польщі, Словаччині та США. Пластові організації із усіх дев'яти країн об'єднані в Конференцію українських пластових організацій, на чолі світового пластового руху стоїть Начальний пластун.
(http://www.plast.org.ua/about/)

Plast.gif
Plast.gif (3.85 Кб) Переглянуто 45533 разів
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення ABG » 23 червня 2010, 09:32

Пластовий Герб (емблема)

Відзнакою всього українського Пласту є український Тризуб і біла трилиста лілея, по-мистецьки сплетені в одну гармонійну цілість. Трилиста лілея - це відзнака скаутів у всьому світі, у різних країнах по-різному поєднана із іншими символами.
Цей герб став символом ідейної єдності цілого пластового руху - на рідних землях та поза їх межами. Три листки лілеї пригадують три головні обов'язки пластуна, а тризуб вказує на те, що Пласт - це українська організація молоді.
Форму і спосіб сплетіння тризуба з лілеєю придумав один із приятелів пластової молоді - Мирон Федусевич, вчитель середньої школи. Мистецьке оформлення надав митець-маляр Роберт Лісовський. Пластовий герб, як офіційний знак, використовують пластові проводи, старшини й установи на прапорах, печатках, офіційних виданнях, документації тощо.
Пластуни, що склали пластову присягу, носять його як відзнаку приналежності до Пласту, згідно з приписами про пластові відзнаки:
- малу лілею - над лівою кишенею однострою
- велику лілею - на пластовому накритті голови
- малу чи велику - на лівій вилозі піджака або на іншому одязі на такій же висоті, як і на однострої.
(http://www.plast.org.ua/about/ideology/emblem/)
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12711
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення ABG » 10 вересня 2010, 11:40

Сучасна пластова лілейка (автор Роберт Лісовський, прийнята в січні 1950 р.)
Пластова лілейка (автор Мирон Федусевич, 4-5.01.1921 р.)
(http://k61.org.ua/2008/02/10/%D0%BF%D0% ... %B5%D1%80/)

plast_Fedusevych.jpg
plast_Fedusevych.jpg (8.76 Кб) Переглянуто 45359 разів


Мирон Федусевич. Початки Пластового Руху у перспективі сорокліття.
...
8. Українська пластова відзнака
До І світової війни – а радше до 1918 р. – вживалося в Галичині як національного українського гербу на синьому полі давнього княжого жовтого лева, що пнеться на скелю. Проф. Боберський як член Бойової Управи Українських Січових Стрільців відчував, що цей герб не прийметься на Наддніпрянській Україні – а також, що тамошній київський св. Михайло не може стати всеукраїнським знаком. Тому на спілку з різними мистцями продумував комбінацію чи радше споєння цих двох гербів у якусь одну цілість. З цих змагань вийшла з мистецького боку гарно продумана постать лицаря св. Михайла зі щитом, на якому видніє галицький лев. Але ледве, чи цей проект удостоївся би був загального признання. Цю проблему прекрасно і дуже просто розв’язала Центральна Рада за порадою проф. Михайла Грушевського, приймаючи тризуб Володимира Великого за державний, а тим самим за всеукраїнський герб з давньою традицією.

У Пласті був, очевидно, свій знак – лілея – як інтернаціональна відзнака цього уладу. Але кожна національність намагалася до цього знамени додати щось своєрідне, по чому можна б було відразу пізнати, до якого народу належить скавт, що носить таку відзнаку. Те саме питання виникло й перед Пластом. Тому в 1920 р. проголошено конкурс на українську пластову відзнаку. Пластуни подали кілька проектів – але ні один не вдоволив д-ра Тисовського. Тому з цим ділом він звернувся до мене, як до колишнього рисівника-графіка.

По короткій застанові мені блиснула думка, що коли лілея й тризуб складаються з трьох головних частин, то чому не можна б їх якось зв’язати.

Залежало мені ще тільки на тому, щоб ні лілея як уладова відзнака, ні тризуб як державно-національний герб нічого не втратили на своїм самостійнім значенні при їх зв’язуванні.

Але й спільне теж було важливе: що один і другий символ мусять якось суцільно відображати змагання пластунів до національних і пластових висот – хоч видимо двома окремими духовими шляхами. Отже, ці окремі ідеї треба було якось як рівнорядні споїти. Ідучи за цими думками, я спробував переплести разом ці два знаки – залишаючи за кожним з них їх окремий самостійний авторитет. Тоді мене ще непокоїла думка, що може не годиться “надуживати” національного гербу навіть для найкращої мети.

Але захоплення, з яким д-р Тисовський прийняв мій проект, опісля 30-річна традиція цього знамени в Пласті успокоїли мене, що я незле підійшов до зафіксовання української пластової ідеї в одному знаку. Рисунок я виконав 4 січня 1921 р. – а вже 5 січня вранці, на кошових сходинах пластунів у музеї Наукового Товариства ім. Шевченка у Львові, я міг пред’явити голові Верховної Пластової Ради мій рисунок тризуба-лілеї, виконаний на тлі ромба. Непомірно радію, що теперішній пластовий провід затвердив як українську пластову відзнаку тризуб з лілеєю саме в такому струнчастому виді, як я був спершу нарисував. Бо після виконання в металі перші пластові відзнаки в 1921 р. вийшли дуже погано, якісь принижені, розпливчасті, в рисунку замазані. Теперішні відзнаки віддзеркалюють чітко переплетення двох окремих струнких гербів так, як це вірно за моїм рисунком було подано на віньєтах перших чисел “Молодого Життя” в 1921 р.

https://100krokiv.info/2011/10/myron-fe ... hastyna-5/
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12711
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення Oskar » 11 вересня 2010, 16:43

Улад пластового сеніорату

Улад Пластового Сеніорату (далі УПС або сеніорат) є інтегральною частиною Пласту, четвертою його організаційною формацією. УПС створений для тих пластунів, яким виповнився 31 рік та які мають бажання надалі пластувати, тобто здійснювати завершальний етап свого пластування. Члени УПС називаються "пластуни сеніори".
(http://www.plast.org.ua/plast/current-plastgroup/ups/)

Старшопластунські і сеньйорські курені

Улад Старших Пластунів і Старших Пластунок (УСП) – це третя за віком самовиховна спільнота української молоді віком від 18 до 30 років.
Членами уладу пластунів-сеньйорів є пластуни та пластунки, котрим виповнилось 30 років.
Основне завдання цих двох самовиховних уладів – сприяння виховному процесу, що здійснюється в УПН та УПЮ. Саме члени УСП та УПС виконують в Пласті функції виховників, адміністраторів, вони проводять табори та вишколи.
Для полегшення цієї роботи вони об'єднуються у курені, кожен із яких має власне спрямуванні і традиційні акції.
(http://www.plast.org.ua/plast/current-p ... ior-group/)

75rokivPlastu Canada.jpg
Емблеми куренів УСП на святі 74-ліття "Пласту" (Канада)
75rokivPlastu Canada.jpg (49.26 Кб) Переглянуто 45342 разів
Востаннє редагувалось Oskar в 11 вересня 2010, 16:59, всього редагувалось 1 раз.
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення Oskar » 11 вересня 2010, 16:59

Юнацькі курені

Улад Пластунів Юнаків та Юначок (УПЮ) - виховна спільнота пластової молоді у віці від закінчених 11-ти років до закінчених 18-ти. Пласт, як і весь скаутинг, на початках створювався саме для цього віку, тому до сьогодні ця частина організації залишається основновою Пласту.
Саме у юнацтві зосереджена найбільша частина пластунів та пластуном, саме в юнацтві реалізується на практиці пластова метода самовиховання. Найменшою структурною одиницею УПЮ є гурток, який складається з 6-8 хлопців чи дівчат одного віку. 2-5 гуртків утворюють курінь - основну структурну одиницю уладу.
(http://www.plast.org.ua/plast/current-p ... uth-group/ ; http://upu.plast.org.ua/kureni)
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення Oskar » 11 вересня 2010, 17:01

Новацькі гнізда та рої

Улад Пластунів Новаків та Новачок (УПН) - це, з уваги на вік членів, перша виховна спільнота Пласту, тобто спільнота дітей у віці від закінчених 6 до закінчених 11 років. Улад пластунів новаків гуртує наймолодших членів Пласту. Найменша організаційна частина УПН - рій, хлопців чи дівчат, який має свою назву і складається з 6-12 членів. Два-чотири рої творять гніздо.
(http://www.plast.org.ua/plast/current-p ... cub-group/)
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення Oskar » 11 вересня 2010, 19:30

1 курінь УСП - 16 курінь УПС Ватаги "Бурлаки"

Ватага нав’язує своє духове оформлення до таборів КВОММ-у на Остодорі, Соколі та Брустурах,та до таборів ВСУМ-у в Бруховичах, Шклі та Нижневі над Дністром. Там саме в роках 30-их і 40-их кристалізувалась подібність поглядів та зацікавлень цих молодих людей, які нав'язали тісну дружбу в курені "Передових" основаному на пластових засадах в 1941 році й які вирушили опісля цілістю, в пластових одностроях, до 1-шої Української Дивізії "Галичина". З цих, що пішли,небагато повернулося з війни, а цих що залишилися, судьба розкинула по цілій Европі.
Та всеж таки бажання відновити цей круг було сильніше від обставин. Доповняючи ряди однодумцями поляглих друзів, Курінь "Передових" відроджує себе в Німеччині, в лютому 1946 р. під назвою 1-го Куреня УСП "Бурлаки".
(http://www.burlaky.net/index.php?id=327)

Бурлаки––це люди, що люблять шукати нестоптані стежки й мандрувати. Головна діяльність Бурлак––це бурлакування. „Ватага Бурлаків” від початку існування займається мандрівництвом і лещетарством, звичайно у формі таборів для юнацтва й старшого пластунства. Кожного року Бурлаки організують лещетарські табори, і теж проводять гірсько-роверові та мандрівні табори.
Патрон: Григорій Сковорода––філософ, поет, композитор
Клич: „Мандруй! В дорогу!”
Хустка: зелена із емблемкою срібного черевика в кутику

burlaky.gif
burlaky.gif (5.7 Кб) Переглянуто 45348 разів
Burlaky2.jpg
Burlaky2.jpg (16.98 Кб) Переглянуто 45348 разів
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення Oskar » 11 вересня 2010, 19:43

2 курінь УСП - 17 курінь УПС "Перші Стежі"

29 вересня 1947 р. в Мюнхені в Фюріхшулє відбулися ініціативні сходини створення куреня "Перші Стежі”, який за спеціалізацію вибрав собі виховну працю в юнацтві та ор­ганізування таборів.
(http://pershi-stezhi.ucoz.net/blog/ctez ... 10-03-02-1)

Назва куреня взята з козацьких часів, коли 1-ші частини розвідувачів-пластунів перевіряли ґрунт і ситуацію перед розпочаттям дії. Спеціяль-ність куреня—це виховна праця, організація таборів, а найважніше–введення у пластову працю щось нового, що зацікавило б молодь. В 1954 р. курінь перевів перший в ЗСА мандрівний табір, в 1965 р. започаткував табір Стежки Культури, в 1989 р. табір Пташат. Стежинки улаштовують мистецькі виставки, видають газетку „Стріла й Лук”.
Хустка: зелена обведена жовтим і чорним пасочками, та жовта стріла і лук в кутику

Pershi_Stezhi.jpg
Pershi_Stezhi.jpg (5.37 Кб) Переглянуто 45347 разів
Pershi_Stezhi2.jpg
Pershi_Stezhi2.jpg (16.83 Кб) Переглянуто 45347 разів
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення Oskar » 11 вересня 2010, 19:49

3 курінь УСП - УПС "Велике Плем'я Лісових Чортів"

3-ий старшо-пластунський курінь Пласту, Лісові Чорти, був заснований гуртом Львівських пластунів на Україні в році 1922, курінь Лісові Чорти (як і пластова організація) був побудований на принципі скавтування, але від свого заснування до часу забороненого і таємного Пласту, Лісові Чорти по одиницях були активні в політичних і суспільних організаціях, як і у військові службі.
(http://www.lisovichorty.org/history.php)

Метою куреня є плекання дружби, підготовка та влаштування пластових таборів (н.п. Лісова Школа, зимовий мандрівний табір), а також виховна праця з пластовою молоддю. Курінні пригоди, звичаї та дружність об’єднують усіх Чортів. Курінні ради відбуваються щорічно у таборовій формі. Усі ради відкриті до участи всім зацікавленим старшим пластунам. Поміж радами, поодинокі осередки Лісових Чортів ведуть програму, яка відповідає їхнім зацікавленням. Курінь має традицію організації Балю-Костюмівки.
Клич: „Гей-Гу, Гей-Га!”
Хустка: напів червона і напів чорна обведена золотою стрічкою, та з золотим чортом в кутику

Lisovi_Chorty1.gif
Lisovi_Chorty1.gif (3.2 Кб) Переглянуто 45347 разів
Lisovi_Chorty2.jpg
Lisovi_Chorty2.jpg (16.13 Кб) Переглянуто 45347 разів
Lisovi_Chorty3.jpg
Lisovi_Chorty3.jpg (18.25 Кб) Переглянуто 45347 разів
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення Oskar » 11 вересня 2010, 19:55

4 курінь УСП - 2 курінь УПС "Ті, що греблі рвуть на застояних водах громадського життя"

Курінь “Ті, що греблі рвуть на застояних водах громадського життя” (скорочено “Ті, що греблі рвуть” або Греблі) повстав на переломі 1926 і 1927 рoків, коли оформлювалися перші старшопластунські курені в Україні. Назва Куреня і його назовництво походять з твору Лесі Українки "Лісова пісня" та гуцульського фольклору.
(http://www.hrebli.org/TorHist.php)

Греблівська курінна традиція витворилася на підставі твору Лесі Українки „Лісова Пісня” і гуцульського фольклору. Повний зміст назви куреня звучить „Ті, що греблі рвуть на застояних водах громадського життя”. Від самих початків курінь поставив собі за завдання провадити виховну працю з новацтвом і юнацтвом, та організувати й переводити табори. Клич: „Гей––Руп!”
Крайка: зелений, червоний, бронзовий і білий взір пасочок

Ti_shcho_hrebli_rvut1.jpg
Ti_shcho_hrebli_rvut1.jpg (5.59 Кб) Переглянуто 45347 разів
Ti_shcho_hrebli_rvut2.jpg
Ti_shcho_hrebli_rvut2.jpg (16.69 Кб) Переглянуто 45347 разів
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення Oskar » 11 вересня 2010, 20:04

5 курінь УСП - 20 курінь УПС "Орден Хрестоносців"

"Орден Хрестоносців” (англ. "Order of the Crusaders") - організаційна одиниця Пласту – Національної Скаутської Організації України. Він є 5-им куренем Уладу Старших Пластунів (УСП) і 20-им куренем Уладу Пластунів Сеньйорів (УПС). Разом ці два курені утворюють 5-й курінь УСП та 20-й курінь УПС "Орден Хрестоносців” імені Митрополита Андрея Шептицького.
Орден був заснований шістнадцятьма пластунами у березні 1946 року, у місті Траунштайн в Баварії, Німеччина, у якому, за збігом обставин, виріс Папа Римський Бенедикт XVI. Ці пластуни переживши Другу Світову Війну, переїхали з території Західної України в Європу. Більшість з них мали 18-20 років, і були вступниками університетів і семінарій.
(http://www.ordenxrest.at.ua/index/0-2)

Курінь прийняв як свою основу принципи християнського світогляду, чинного патріотизму та елементи пластової й лицарсько-християнської духовности. ОХ-и беруть участь у станичній праці та в таборах. Орден притягає тих, котрі мають свої унікальні думки й шукають цікаве товариство, щоб ці думки й мрії осягнути. Одна ціль Ордену є підтримувати Український Католицький Університет у Львові.
Патрон: Митрополит Андрeй Шептицький
Клич: „З хрестом і мечем!”
Хустка: чорна із емблемкою щита із хрестом в кутику

Orden1.jpg
Orden1.jpg (6.96 Кб) Переглянуто 44753 разів
Orden2.jpg
Orden2.jpg (17.3 Кб) Переглянуто 44754 разів
Orden3.jpg
Orden3.jpg (15.88 Кб) Переглянуто 44754 разів
Orden4.jpg
Orden4.jpg (29.05 Кб) Переглянуто 44754 разів
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення Oskar » 11 вересня 2010, 20:10

6 курінь УСП - 21 курінь УПС "Буриверхи"

1946 року в таборі українських переселенців поблизу Міттенвальду в Німеччині молоді старшопластунки, які щойно вийшли з юнацтва, створили новий гурток, а пізніше курінь УСП. І назвали його дивним,але дуже зрозумілим для себе словом «Буриверхи».
(http://www.buryverkhy.plast.org.ua/)
У Міттенвальді, в 1946 році, 6 старших пластунок рішили створити свій власний гурток. На назву цього нового куреня, “БУРИВЕРХИ”, вплинули три речі: довкілля, їхні переживання та їхня фантазія. Ці Буриверхи займалися виховною працею та займалися санітарною спеціялізацією. Загальна ціль Буриверхів і надалі важна – вони поборюють всі труднощі життя, а поза тим курінь займається виховною працею в новацтві та юнацтві (в станицях та на таборах). Буриверхи знаходяться в Америці, Канаді, Німеччині та в Україні.
(http://www.plastusa.org/ysp/kurin_6.php)

На назву куреня вплинули три речі: довкілля, їхнє переживання та їхня фантазія. Загальний ціль Буриверх––це поборювати всі труднощі життя, а поза тим займатися виховною працею в станицях та на таборах. Членки організують різні збірки для допомоги іншим в Україні та Баль Буриверх (деб'ют в Клівленді, Огайо). Курінь вимагає від своїх членок брати активну участь в курені та в Пласті, щоб перейти всі ступені щоб стати повноправною Буриверхою. Клич: „Погідного неба та ясної думки!”
Хустка: чорна обведена білою та зеленою стрічками

Buryverkhy1.jpg
Buryverkhy1.jpg (7.06 Кб) Переглянуто 44752 разів
Buryverkhy2.jpg
Buryverkhy2.jpg (16.86 Кб) Переглянуто 44752 разів
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення Oskar » 11 вересня 2010, 20:29

7 курінь УСП - 18 курінь УПС "Чота Крилатих"

Рік заснування: 1946 р. в Авгсбурґ, Німеччина
Тема Чота Крилатих – це історія українського війська ХХ-го століття, та летунство. Чота Крилатих пробує зберегти традиції Визвольних Змагань і передати їх юнацтву через діяльність як виховники при станицях і на таборах. Курінь також є зацікавлений історією летунства і, по можливості, плеканням практичного летунства.
(http://www.plastusa.org/ysp/kurin_7.php)

Тема куреня––це історія українського війська ХХ-го століття, летунство й мореплавство. Члени стараються зберегти традиції Визвольних Змагань і передати їх юнацтву через діяльність у виховній праці. Курінь є зацікавлений історією летунства й плеканням практичного летунства, н.п. щорічний летунський табір в Україні. Курінь зараз не має членів в УСП в ЗСА, але члени знаходяться в Україні, Австралії й Канаді. Курінь УПС є активний в тих країнах і теж в Америці.
Патрон: полковник Евген Коновалець
Клич: „З гори на долину!”

Chota1.jpg
Chota1.jpg (5.21 Кб) Переглянуто 44752 разів
Chota2.jpg
Chota2.jpg (17.72 Кб) Переглянуто 44752 разів
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення Oskar » 11 вересня 2010, 20:40

8 курінь УСП - 24 курінь УПС "Чортополохи"

Рік заснування: 1951 р. у Філядельфії, США
В 1951-му році відбулися основуючі сходини старших пластунок “Едельвайси” у Філядельфії. Назва ця не була затверджена і тому змінено її на “Чортополохи” в 1958-му році. Чортополоха – це будяк, який росте в Карпатських горах і лемки та бойки мають про нього гарні леґенди.
Від 1958 р. одноголосно вибрано спеціялізацію куреня – бібліотекарство та виховно-організаційну працю.
(http://www.plastusa.org/ysp/kurin_8.php)
В 1960 році, 8-ий Самостійний Гурток "Чортополохи" перетворено на 8-ий курінь УСП.
В 1966 році, більшість старших пластунок "Чортополохи" перейшла до сеніорату, створюючи Підготовчий курінь УПС-ок. Дня 24 жовтня 1967, КПС затвердила курінь УПС "Чортополохи" і надала порядкове число "24".
(http://8.usp.plastscouting.org/History/History.htm)

Чортополох––це будяк, котрий росте в Карпатських горах. Спеціялі- зація куреня є бібліотекарство та виховно-організаційна праця. Від 1958 р. старші пластунки, разом зі сеніорським куренем, провадять бібліотеку у Філядельфії. Мета куреня––скріплювати у своїх членок вірність пластовим ідеалам і братерство поміж собою шляхом спільної виховної праці для добра пл. молоді та української громади. Рівнож, курінь хоче причинитися до відновлення активности УСП в ЗСА.
Клич: „Братерство і щирість без образ!"
Хустка: фіолетна обведена зеленою стрічкою

Chortopolokhy1.jpg
Chortopolokhy1.jpg (10.51 Кб) Переглянуто 44752 разів
Chortopolokhy2.jpg
Chortopolokhy2.jpg (17.09 Кб) Переглянуто 44752 разів
CHortopolohy.jpg
CHortopolohy.jpg (8.43 Кб) Переглянуто 932 разів
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення Oskar » 11 вересня 2010, 21:20

10 курінь УСП "Хуртовина"

Рік заснування: 1958 р. в США
Курінь “Хуртовина” спочатку спеціялізувався в спорті і мандрівництві, а члени часто їздили на мандрівки, та вітрильні і лещетарські табори. Пізніше курінь зацікавився виховною працею – виховними проблемами молоді, як також переводив гутірки на теми української літератури і мистецтва.
(http://www.plastusa.org/ysp/kurin_10.php)
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Національна скаутська організація України "Пласт"

Повідомлення Oskar » 11 вересня 2010, 21:26

11 курінь УСП "НепрОсті"

Головна Булава УСП від 4 червня 2009 року та Пленум ГПБ від 12 вересня 2009 року вирішили:
- затвердити курінь УСП "Непрості", надати куреню порядкове число 11, та іменувати їх надалі як «Курінь Уладу старшого пластунства ч. 11 "Непрості"»;
(http://www.plast.org.ua/news?newsid=3947)

Neprosti1.gif
Neprosti1.gif (6.43 Кб) Переглянуто 44752 разів
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Далі

Повернутись в Емблематика громадських організацій

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей

cron