Звання Героя України

Ордени, медалі та почесні звання

Re: Ющенко присвоїв Бандері Героя України

Повідомлення ABG » 23 квітня 2010, 22:36

Суди призупинили рішення про скасування звань Героїв України Бандері та Шухевичу
Квітень 23, 2010
Колишній президент Віктор Ющенко (2005-2010 роки) заявляє про призупинення судами рішень про скасування присвоєння звань Героїв України Бандері та Шухевичу. Про це він сказав на прес-конференції.
Ющенко повідомив, що він оскаржив судові рішення про скасування присвоєння цих звань Бандері та Шухевичу.
«Скарги подані, рішення судів призупинені», – сказав він.
На думку Ющенка, Бандера і Шухевич залишаться героями на всі часи.

(http://zik.com.ua/ua/news/2010/04/23/226127)
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12721
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Ющенко присвоїв Бандері Героя України

Повідомлення ABG » 16 червня 2010, 10:48

Донецький суд залишив Олексію Бересту звання «Герой України»
11.06.2010
Сьогодні Донецький окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову про скасування й визнання недійсним указу Президента України від 6 травня 2005 року про присвоєння Олексію Бересту, який брав участь у встановленні прапора над Рейхстагом у 1945 році, звання «Героя України».
Як передає кореспондент УНІАН, на початку засідання голова колегії суддів Владислав ЧУЧКО оголосив, що на засідання не з`явився позивач Артур ШЕВЦОВ, який є активістом Донецької організації ВО «Свобода», проте з`явилися його представники – голова Харківської облорганізації ВО «Свобода» адвокат Ігор ШВАЙКА і голова Луганської облорганізації ВО «Свобода» Дмитро СНЄГІРЬОВ. До суду також не з`явилися представники відповідача – Президента України, а також дочка О.Береста Ірина БЕРЕСТ, яка проживає в м. Ростов-на-Дону (Російська Федерація). Суддя В.ЧУЧКО уточнив, що всі сторони процесу були належним чином поінформовані про дату засідання, а представники Президента надіслали до суду листа, в якому погодилися, щоб справа розглядалася без їхньої присутності.
Представники позивача заявили суду заперечення. Вони вважають, що дочка О.Береста була поінформована про дату судового засідання неналежним чином, оскільки з матеріалів справи неясно, чи одержала вона телефонограму із суду. Вони також вважають, що глава Адміністрації Президента України Сергій ЛЬОВОЧКІН не мав законних підстав затверджувати кандидатури Ольги ЧЕТВЕРИКОВОЇ і Олени ЛУКАШ як представників Президента в суді у даній справі. Проте суд ці претензії залишив без задоволення.
Суддя В.ЧУЧКО оголосив деякі матеріали справи щодо присвоєння О.Бересту звання Героя України, зокрема, статут про порядок присвоєння звання, клопотання народного депутата Володимира ЯВОРІВСЬКОГО про нагородження О.Береста тощо.
Сторона позивача звернула увагу суду, що в матеріалах справи немає представлення О.Береста до звання Героя України, що є обов`язковим у процедурі нагородження. Проте суд залишив без задоволення й ці вимоги.
Суд перейшов до дебатів, у ході яких представники позивача попросили суд задовольнити їхню вимогу: визнати указ Президента України про присвоєння звання Герой України О.Бересту незаконним і скасувати на тій підставі, що це звання присвоюється лише громадянам України, проте нагороджений загинув у 1970 році, тобто громадянином України ніколи не був.
Після наради суд оголосив своє рішення: повністю відмовити А.ШЕВЦОВУ в задоволенні позову. У рішенні суду наголошується, що оскільки позивач пропустив річний термін звернення до адміністративного суду, а представник відповідача наполягає на відмові в позові на цій підставі, «суд прийшов до висновку, що позовні вимоги позивача не підлягають задоволенню».
Суд також нагадав, що це рішення може бути оскаржено в 10-денний термін і оголосив про закриття засідання.
Коментуючи для журналістів рішення суду, адвокат І.ШВАЙКА заявив, що позивача воно не задовольняє. «Ми не одержали відповідь на головні запитання, з якими виходили: чи є Олексій Берест громадянином України чи ні?», - сказав адвокат.
При цьому він додав, що таке рішення суду «відповідно стосується Степана Бандери – є він громадянином України чи ні?».
«Суд, на жаль, не дав відповіді на це головне запитання, підійшов до цієї справи суто формально, спростував за терміном подачі позову», - вважає І.ШВАЙКА.
Він підкреслив, що сторона позивача обов`язково подасть апеляцію на це рішення.
«Я вважаю, що нашу апеляцію буде задоволено», - зазначив адвокат.
Довідка УНІАН. Донецький окружний адміністративний суд 20 травня 2010 року прийняв до провадження позов про скасування й визнання недійсним указу Президента України від 6 травня 2005 року про присвоєння О.Бересту, який брав участь у вставленні прапора над Рейхстагом у 1945 році, звання Героя України. Позов 6 квітня 2010 року подав студент А.ШЕВЦОВ, який є активістом Донецького відділення ВО «Свобода». Позивач наполягав на тому, що Президент України не мав права присвоювати О.Бересту звання Героя України, оскільки той не був громадянином України. Водночас, А.ШЕВЦОВ заявляв, що претензій до О.Береста не має й подав цей позов «для встановлення конституційного порядку».

(http://unian.net/ukr/news/news-381338.html)
Аватар користувача
ABG
Site Admin
 
Повідомлення: 12721
З нами з: 18 грудня 2009, 21:34
Звідки: Львів

Re: Ющенко присвоїв Бандері Героя України

Повідомлення Oskar » 17 червня 2010, 14:01

Донецький суд отримав десятки скарг на рішення по Бандері
16 червня 2010
Донецький апеляційний адмінсуд прийняв 23 скарги на рішення щодо скасування указу про присвоєння Степану Бандері звання Героя України.
Як повідомив адвокат Володимир Оленцевич, який є позивачем у даній справі, він одержав повістку з Донецького апеляційного адмінсуду про необхідність явки до суду на 10:00 21 червня. "На цей день суд призначив розгляд усіх 23-х прийнятих апеляцій", - уточнив адвокат.
За його словами, серед прийнятих апеляцій - скарги екс-президента Віктора Ющенка, депутата від НУНС Анатолія Матвієнка, глави ВО "Свобода" Олега Тягнибока, представника Бандери Романа Орехова, а також низки громадян України.
Всі вони в своїх апеляційних скаргах наполягають на неправомірності рішення Донецького окружного адмінсуду про визнання незаконним указу президента про присвоєння Бандері звання Героя.
Зокрема, в апеляції Ющенка наголошується, що це рішення "було обґрунтованим з погляду історії, суспільної значущості постаті Бандери".
"Без дослідження позиції суб`єкта владних повноважень - Ющенка - щодо підстав видання указу, рішення Донецького окружного адмінсуду не може претендувати на об'єктивність", - наголошується в апеляції Ющенка.
В апеляції Матвієнка, зокрема, вказується, що указ про присвоєння звання Героя України Бандері не "можна вважати правовим актом індивідуальної дії, оскільки він зачіпає інтереси широкого кола осіб".
До цих осіб депутат відносить екс-президента Ющенка, нащадків Бандери, а також громадян, які вважають Бандеру національним героєм.
Аналогічні аргументи на захист указу про присвоєння Бандері звання Героя України наводять й інші подавці апеляційних скарг у даній справі.

(http://www.pravda.com.ua/news/2010/06/16/5147035/)
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Звання Героя України

Повідомлення Oskar » 23 січня 2011, 22:01

Адвокат Степана Бандери-молодшого Роман Орєхов каже, що інформація на сайті президента Януковича про скасування рішенням суду указу "Про присвоєння Степану Бандері звання Герой України" - відверта маніпуляція громадською думкою.
13.01.2011
(http://www.istpravda.com.ua/short/4d2e3f845c5cf/)
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Звання Героя України

Повідомлення Oskar » 23 січня 2011, 22:06

Найбільшими героями наші президенти вважають категорію громадян, яку можна охарактеризувати як "управлінці" - ректори, генеральні і просто директори, голови спостережних рад, начальники та інші керівники. Їх 145 із 254 нагороджених.
13.01.2011 _ Павло Солодько
(http://www.istpravda.com.ua/articles/2011/01/13/14308/)
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Звання Героя України

Повідомлення Oskar » 23 січня 2011, 22:10

Анонімні "добрі юристи" про справу Ющенка-Бандери-Шухевича
14.01.2011
(http://www.istpravda.com.ua/digest/2011/01/14/14754/)
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Звання Героя України

Повідомлення Царенко » 03 лютого 2011, 17:12

Якщо не вчитуватися в рядки Статуту, складається огидна картина: один п'ять років боявся присвоїти, інший - відразу злякався скасовувати... Загалом, "поєднання" званням Героя с такими унікумами, як Г.Омельченко, здатне кому завгодно лише підірвати репутацію (навіть посмертно).
Царенко
 
Повідомлення: 115
З нами з: 30 вересня 2010, 15:25

Re: Звання Героя України

Повідомлення Oskar » 12 лютого 2011, 13:11

Ющенко оскаржив оскарження свого указу про Героя Шухевича
11.02.2011
Учора у Вищому адмiнсудi вкотре розглядали питання щодо присвоєння звання Героя України Роману Шухевичу. Заради 20-хвилинного засiдання до Києва приїхали син, Юрiй Шухевич, та адвокат Степана Бандери-молодшого Роман Орєхов. Про це повідомляє "Україна молода".
Суд приймав технiчне, але, з правової точки зору, важливе рiшення.
Нагадаємо, свого часу оскаржити указ Ющенка щодо присвоєння Роману Шухевичу Героя України виявив бажання адвокат iз Донецька Володимир Оленцевич. Донецький адмiнсуд вiдмовив йому. Але змiнилася влада, i Донецький апеляцiйний суд задовольнив аналогiчний позов Анатолiя Соловйова, якого представляв Оленцевич.
Юрiй Шухевич подав касацiйну скаргу. "Але суд намагався сховати голову в пiсок, - каже Роман Орєхов, - i зупинив провадження, вiдмовившись розглядати справу". Учора суд вiдновив касацiйне провадження, i цей стан речей, каже Орєхов, тепер вiдповiдає вимогам українського адмiнiстративного судочинства.
Як автор указу та Президент України у 2005-2010 роках, долучився до справи також i Вiктор Ющенко - окремою касаційною скаргою.
Адвокат Роман Орєхов переконаний: тепер Вищий адмiнсуд не може пiти проти власного рiшення в iншiй, абсолютно аналогiчнiй, справi і має скасувати постанову Донецького апеляцiйного суду, якою задовольнили позов Соловйова.
"Слава Богу, ми в Києвi, а не в Донецьку", - сказав Орєхов.
16 лютого Вищий адмiнсуд розглядатиме аналогiчний позов Оленцевича вже як перша iнстанцiя.

http://www.istpravda.com.ua/short/2011/02/11/23777/
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Звання Героя України

Повідомлення Oskar » 20 лютого 2011, 19:57

СУД ПРИЗУПИНИВ РОЗГЛЯД СПРАВИ ШУХЕВИЧА
16.02.2011
Вищий адмінсуд призупинив провадження у справі стосовно позбавлення Романа Шухевича звання Героя України.
Провадження за позовом громадянина Оленцевича призупинено до розгляду тотожної справи за аналогічним позовом громадянина Соловйова, повідомив депутат Андрій Парубій, який присутній на засіданні суду.
Він повідомив, що низка громадян та партій, серед яких і "Наша Україна", подавали клопотання про участь у справі в якості третьої сторони, однак суд відмовив у задоволенні таких клопотань.
Водночас, за словами Парубія, суд погодився, щоб екс-президент Віктор Ющенко долучився до процесу в якості третьої сторони.
"Історична Правда", заплутавшись у юридичних хитросплетіннях, подзвонила адвокату Степана Бандери Роману Орєхову (ще не завершена справа про присвоєння Героя України Бандері є майже ідентичною зі справою Шухевича) і попросила його пояснити ситуацію по можливості простою мовою.
Ось що вийшло:
Донецький юрист Володимир Оленцевич наполегливо оскаржував укази президента Ющенка про нагородження тих чи інших осіб - не тільки історичних персонажів, але й діячів сучасності: скажімо, Віталія Гайдука, Юрія Луценка, ректора Донецького медуніверситету Валерія Казакова і навіть Олександра Пасенюка — голову Вищого адміністративного суду України.
В задоволенні усіх цих скарг Оленцевичу донецькі суди відмовили (це було ще за часів президенства Ющенка), в тому числі і в оскарженні указу про присвоєння Роману Шухевичу звання Героя України. Тому що всі ці президентські укази не стосуються особистих прав та інтересів громадянина Оленцевича.
Тоді адвокат Оленцевич оскаржив рішення донецької апеляції щодо своєї скарги у касаційній інстанції, а сам звернувся в суд першої інстанції з аналогічним своєму новим позовом щодо указу про Героя Шухевича, тільки подав його від імені громадянина Анатолія Соловйова (як його представник).
У першій інстанції йому відмовили, а от апеляцію Донецький адмінсуд задовольнив. Це діялося вже за президенства Януковича. На це рішення апеляційної інстанції син Романа Шухевича Юрій подав касаційну скаргу у Вищий адміністративний суд України (ВАСУ). Її ще не розглядали.
Тим часом змінилося законодавство і всі позови щодо указів президента став розглядати ВАСУ. Він і прийняв (як касаційна інстанція) до розгляду по суті касаційну скаргу Оленцевича щодо його старого позову. Сьогодні цю скаргу мала розглядати 5-та палата ВАСУ, яка саме й займається позовами до вищих органів влади.
Однак сьогодні ВАСУ чомусь призупинив (це перший такий випадок в історії вітчизняного судочинства) провадження до розгляду аналогічної справи Анатолія Соловйова (тієї, де Оленцевич є представником позивача і касаційну скаргу щодо якої подав у ВАСУ Юрій Шухевич).
(Логічно припустити, що таким чином сьогоднішні судді переклали відповідальність за долю резонансної справи на плечі колег - ІП)
На думку Романа Орєхова, тепер рішення у справі Шухевича може з'явитися не раніше, ніж наприкінці 2011 року. Спершу розглянуть скарги, потім передадуть на новий розгляд у суди першої інстанції і так далі, і досить довго.
Тим часом 29 березня у ВАСУ відбудеться розгляд касаційної скарги Романа Орєхова на рішення Донецького апеляційного адміністративного суду і Донецького окружного адміністративного суду, які задовольнили позов того ж таки Володимира Оленцевича, визнавши указ президента Ющенка про присвоєння Степану Бандері звання Героя України незаконним і скасувавши його.
Як бачимо, ситуація настільки абсурдна, що навіть людині з юросвітою непросто розібратися.

(http://www.istpravda.com.ua/short/2011/02/16/24674/)
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Звання Героя України

Повідомлення Krutyvus » 09 липня 2011, 06:38

А в цей час Президент Віктор Янукович присвоїв звання Героя України настоятелю Української православної церкви Московського патріархату митрополиту Володимиру.
http://www.pravda.com.ua/news/2011/07/8/6369872/
Робота займає час відведений на неї.
Аватар користувача
Krutyvus
 
Повідомлення: 811
З нами з: 19 грудня 2009, 19:18

Re: Звання Героя України

Повідомлення Балимба » 09 липня 2011, 12:15

Може вже пора називати речі своїми іменами? Не Героя України - а Героя Малороссии!
Аватар користувача
Балимба
 
Повідомлення: 125
З нами з: 21 грудня 2009, 21:39

Re: Звання Героя України

Повідомлення Oskar » 04 листопада 2011, 11:45

На http://ukrgeroes.narod.ru/lishukr.html викладене юридичне пояснення про позбавлення звання Героя України:

Процедура позбавлення державних нагород України регламентована ст. 16 Закону України "Про державні нагороди України":
Стаття 16. Позбавлення державних нагород
Позбавлення державних нагород може бути проведено Президентом України лише у разі засудження нагородженого за тяжкий злочин за поданням суду у випадках, передбачених законом.

Таким чином на сьогодні ЖОДЕН Герой України юридично не позбавлений цього звання, оскільки, не дивлячись на початок процедури позбавлення окремих осіб, нагороджених званням Герой України, цього звання та винесення судами різних інстанцій рішень про подання щодо позбавлення цих осіб їх звання, жодне подання Президентом України не задоволене.
Аватар користувача
Oskar
 
Повідомлення: 1152
З нами з: 21 грудня 2009, 15:54

Re: Звання Героя України

Повідомлення Запеклий Андрій » 08 листопада 2011, 21:44

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 944/98
Про встановлення відзнаки Президента України “Герой України”


З метою відзначення громадян України за здійснення визначного особистого геройського вчинку, виявлену трудову доблесть та відповідно до пункту 25 статті 106 Конституції України
постановляю:
1. Встановити відзнаку Президента України “Герой України” (далі – відзнака “Герой України”) для нагородження громадян України за здійснення визначного особистого геройського вчинку та трудового подвигу.

2. Відзнака “Герой України” має орден “Золота Зірка” і орден Держави.

3. Затвердити Статут відзнаки “Герой України” та описи ордена “Золота Зірка” і ордена Держави.

4. Кабінету Міністрів України:
передбачити встановлення пільг щодо заробітної плати, соціального забезпечення та медичного обслуговування осіб, нагороджених відзнакою “Герой України”;
здійснити фінансове і матеріальне забезпечення виготовлення ордена “Золота Зірка”, ордена Держави та орденських книжок.

Президент України Л. КУЧМА

м. Київ
23 серпня 1998 року
№ 944/98


Публікується за виданням: Відзнаки Президента України: Ордени, медалі, нагородна зброя: [Фотоальбом] / Авт.-упоряд.: М. П. Білоблоцький, В. Й. Бузало, В. М. Куценко, В. М. Литвин, В. П. Рябоконь. – Київ: Мистецтво, 1999. – С. 28.
Запеклий Андрій
 
Повідомлення: 33
З нами з: 22 січня 2011, 19:09

Re: Звання Героя України

Повідомлення Запеклий Андрій » 08 листопада 2011, 21:45

ДЕРЖАВНА НАГОРОДА УКРАЇНИ – ЗВАННЯ “ГЕРОЙ УКРАЇНИ”

ЗАТВЕРДЖЕНО
Указом Президента України
від 23 серпня 1998 року N 944/98

ОПИС ордена “Золота Зірка” відзнаки Президента України “Герой України”

Орден “Золота Зірка” відзнаки Президента України “Герой України” виготовляється з золота і має форму п’ятикутної зірки, накладеної на вінок з дубового листя. Промені зірки поліровані.
Розмір ордена між протилежними вершинами зірки 35 мм.
Зворотний бік ордена плоский, з написом рельєфними літерами “Герой України” та порядковим номером ордена.
У верхньому промені зірки є кільце з вушком, яке сполучається з фігурною колодкою, обтягнутою стрічкою. Довжина колодки – 45 мм, ширина – 28 мм. На зворотному боці колодки є застібка для прикріплення ордена до одягу.
Стрічка ордена шовкова муарова зі смужками синього і жовтого кольорів. Ширина стрічки – 28 мм, ширина кожної смужки – 14 мм.
Мініатюра ордена “Золота Зірка” є копією ордена у зменшеному вигляді.
Планка ордена “Золота Зірка” являє собою прямокутну металеву пластинку, обтягнуту стрічкою. На планці – позолочене зображення ордена “Золота Зірка”. Розмір планки: висота – 12 мм, ширина – 28 мм.

Глава Адміністрації Президента України Є.КУШНАРЬОВ


ЗАТВЕРДЖЕНО
Указом Президента України
від 23 серпня 1998 року N 944/98

ОПИС ордена Держави відзнаки Президента України “Герой України”

Орден Держави відзнаки Президента України “Герой України” виготовляється з золота і має форму Знака Княжої Держави Володимира Великого (тризуба) в обрамленні двох дубових гілок. Зображення рельєфні.
Розмір ордена: довжина – 35 мм, ширина – 36 мм.
Зворотний бік ордена плоский, з написом рельєфними літерами “Герой України” та порядковим номером ордена.
На верхівці середнього вістря тризуба є кільце з вушком, яке сполучається з фігурною колодкою, обтягнутою стрічкою. Довжина колодки – 45 мм, ширина – 28 мм. На зворотному боці колодки – застібка для прикріплення ордена до одягу.
Стрічка ордена шовкова муарова зі смужками синього і жовтого кольорів. Ширина стрічки – 28 мм, ширина кожної смужки – 14 мм.
Мініатюра ордена Держави є копією ордена у зменшеному вигляді.
Планка ордена Держави являє собою прямокутну металеву пластинку, обтягнуту стрічкою. На планці – позолочене зображення ордена Держави. Розмір планки: висота – 12 мм, ширина – 28 мм.

Глава Адміністрації Президента України Є.КУШНАРЬОВ


Публікується за виданням: Відзнаки Президента України: Ордени, медалі, нагородна зброя: [Фотоальбом] / Авт.-упоряд.: М. П. Білоблоцький, В. Й. Бузало, В. М. Куценко, В. М. Литвин, В. П. Рябоконь. – Київ: Мистецтво, 1999. – С. 34; http://www.president.gov.ua/content/awards_hero.html.
Запеклий Андрій
 
Повідомлення: 33
З нами з: 22 січня 2011, 19:09

Re: Звання Героя України

Повідомлення Запеклий Андрій » 08 листопада 2011, 21:46

ЗАТВЕРДЖЕНО
Указом Президента України
від 23 серпня 1998 року N 944/98

СТАТУТ відзнаки Президента України “Герой України”

І. Загальні положення
1. Відзнаку Президента України “Герой України” (далі – відзнака “Герой України”) встановлено для нагородження громадян України за здійснення визначного особистого геройського вчинку та трудового подвигу.

2. Нагородження відзнакою “Герой України” здійснюється Указом Президента України.

3. Особі, нагородженій відзнакою “Герой України”, вручається орден “Золота Зірка” за здійснення визначного геройського вчинку, або орден Держави – за трудовий подвиг.

4. Особа, удостоєна ордена “Золота Зірка”, у разі здійснення нею трудового подвигу може бути удостоєна ордена Держави, а особа, удостоєна ордена Держави, у разі здійснення нею геройського вчинку може бути удостоєна ордена “Золота Зірка”.

5. Нагородження відзнакою “Герой України” вдруге з врученням одного й того ж ордена не проводиться.

6. Нагородження відзнакою “Герой України” може бути проведено посмертно.

7. Ніхто не має права позбавити нагородженого відзнакою “Герой України” його нагороди.

II. Порядок представлення до нагородження відзнакою “Герой України”

8. Подання про нагородження відзнакою “Герой України” вносять на ім’я Президента України Голова Верховної Ради України, Прем’єр-міністр України, Генеральний прокурор України, Голова Конституційного Суду України, Голова Верховного Суду України, керівники міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, уряду Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

9. Клопотання про нагородження відзнакою “Герой України” осіб рядового, сержантського та офіцерського складу Збройних Сил України, військ і органів внутрішніх справ, Служби безпеки України, Національної гвардії України, Прикордонних військ України, з’єднань, військових частин та спеціалізованих формувань сил Цивільної оборони України порушуються відповідно Міністерством оборони України, Міністерством внутрішніх справ України, Службою безпеки України, Національною гвардією України, Державним комітетом у справах захисту державного кордону України, Міністерством України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

10. Нагородження відзнакою “Герой України” проводиться за поданням Комісії по державних нагородах України при Президентові України на ім’я Президента України.
Рішення про нагородження особи відзнакою “Герой України” приймається двома третинами голосів членів Комісії таємним голосуванням.

11. До подання додається нагородний лист установленого зразка, в якому зазначаються конкретні заслуги особи, що стали підставою для порушення клопотання про нагородження відзнакою “Герой України”.

III. Порядок вручення відзнаки “Герой України”

12. Відзнаку “Герой України” вручає, як правило, Президент України.

13. За дорученням Президента України відзнаку “Герой України” можуть вручати Голова Верховної Ради України, Прем’єр-міністр України, Генеральний прокурор України, Голова Конституційного Суду України, Голова Верховного Суду України.

14. Нагородженому відзнакою “Герой України” вручається орден, мініатюра ордена, орденська книжка.

IV. Порядок носіння відзнаки “Герой України”
15. Орден відзнаки “Герой України” носиться на правому боці грудей.
За наявності в нагородженого інших відзнак Президента України орден відзнаки “Герой України” розміщується вище них.

16. У випадку, коли особа удостоєна ордена “Золота Зірка” і ордена Держави, їх носять обидва.

17. Замість ордена нагороджений може носити мініатюру ордена або орденську планку, які розміщуються вище мініатюр і планок інших відзнак Президента України.

V. Видача дублікатів відзнаки “Герой України” та орденської книжки

18. У разі втрати (псування) ордена відзнаки “Герой України” дублікат не видається.
Комісією по державних нагородах України при Президентові України може бути видано копію ордена з недорогоцінного металу.

19. У разі втрати (псування) мініатюри ордена або ор¬денської книжки може бути видано їх дублікати.

VI. Порядок зберігання відзнаки “Герой України”

20. Ордени відзнаки “Герой України”, мініатюри орденів та орденські книжки зберігаються у Відділі державних нагород Адміністрації Президента України.

21. Після смерті нагородженого відзнакою “Герой України” орден, мініатюра ордена та орденська книжка залишаються в сім’ї померлого як пам’ять.

22. У разі нагородження особи відзнакою “Герой України” посмертно орден, мініатюра ордена та орденська книжка передаються сім’ї нагородженого.

23. Орден відзнаки “Герой України”, мініатюра ордена та орденська книжка можуть бути передані спадкоємцями померлого до Комісії по державних нагородах України при Президентові України на постійне зберігання без права повернення.

24. Ордени відзнаки “Герой України” у вигляді копій можуть бути передані музейним закладам України та іноземних держав для тимчасового експонування.
Порядок передачі, обов’язки сторін, строк експонування копій орденів та інші умови визначаються окремою угодою.

Глава Адміністрації Президента України Є.КУШНАРЬОВ


Публікується за виданням: Відзнаки Президента України: Ордени, медалі, нагородна зброя: [Фотоальбом] / Авт.-упоряд.: М. П. Білоблоцький, В. Й. Бузало, В. М. Куценко, В. М. Литвин, В. П. Рябоконь. – Київ: Мистецтво, 1999. – С. 31–33.
Запеклий Андрій
 
Повідомлення: 33
З нами з: 22 січня 2011, 19:09

Re: Звання Героя України

Повідомлення Запеклий Андрій » 08 листопада 2011, 21:47

УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 965/2007
Про присвоєння Романові Шухевичу звання Герой України


За визначний особистий внесок у національно-визвольну боротьбу за свободу і незалежність України та з нагоди 100-річчя від дня народження та 65-ї річниці створення Української повстанської армії постановляю:
Присвоїти звання Герой України з удостоєнням ордена Держави ШУХЕВИЧУ Роману Осиповичу – головному командирові Української повстанської армії у 1942–1950 роках, генерал-хорунжому (посмертно).

Президент України Віктор ЮЩЕНКО

12 жовтня 2007 року


Публікується за: http://www.president.gov.ua/documents/6808.html
Запеклий Андрій
 
Повідомлення: 33
З нами з: 22 січня 2011, 19:09

Поперед.Далі

Повернутись в Державні нагороди та відзнаки президента

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 15 гостей

cron