Походження прізвищ (обговорення)

Походження прізвищ та імен

Восинські

Повідомлення Olena » 11 грудня 2011, 01:25

Яка етимологія цього прізвища? Поширення: Полісся.
Olena

Повідомлення: 3

Re: Походження прізвищ (обговорення)

Повідомлення ABG » 11 грудня 2011, 14:48

Редько у свому "Словнику" прізвища Восинський не наводить.
Це прізвище може походити або від власного імені предка, або від топоніма.
Якщо від предка, то це могло бути ім'я або прізвисько Восько. Ім'я могло утворитися або як скорочений варіант від імені Севастіан (=Севосько=Восько), або як спотворене від Васько (=Василь). Прізвисько могло "прилипнути" до людини, яка вживала слово ВОСЬ (літературене українське ОСЬ, а така форма є в білоруській і поліських діалектах української мови).
Якщо прізвище походить від топоніма, то це міг бути фільварок Восин (ґміна Будслав, повіт Вілейка; тепер – у Мінській області Білорусі). Цілком імовірно, що десь у 18 ст. носій такого прізвища переселився на територію сучасного Дубровицького району й тепер там проживають його нащадки.
ABG
Site Admin

Повідомлення: 13654

Повідомлення Olena » 11 грудня 2011, 21:56

Дякую, корисна інформація. Вище є тема про архіви. Звідти подивилась "Правобережна шляхта (кiнець 18 перша половина 19 ст." Восинські є у цьму списку. Чи можливо якось поєднати ваше повідомлення і моє? ;)
ЗІ: дякую, що перенесли в іншу тему.
Olena

Повідомлення ABG » 11 грудня 2011, 22:49

Olena написав:Вище є тема про архіви. Звідти подивилась "Правобережна шляхта (кiнець 18 перша половина 19 ст." Восинські є у цьму списку.

Можуть бути або кровні родичі, або однофамільці. Тут треба вести генеалогічні дослідження Вашої лінії та співставляти з тими Восинськими, які фіксуються в архівних документах. Іншого шляху немає.
ABG
Site Admin

Повідомлення Olena » 12 грудня 2011, 09:28

ABG написав: це міг бути фільварок Восин (ґміна Будслав, повіт Вілейка; тепер – у Мінській області Білорусі)

Не можу знайти інформацію про цей фільварок. Він і справді існував? Буду вдячна за посилання :roll:
Olena

Повідомлення ABG » 12 грудня 2011, 10:06

Olena написав:Не можу знайти інформацію про цей фільварок. Він і справді існував? Буду вдячна за посилання :roll:

Słownik geograficzny Królestwa Polskiego i innych krajów słowiańskich. – T. XIV. – S. 7.
(http://dir.icm.edu.pl/pl/Slownik_geograficzny/Tom_XIV/7)
ABG
Site Admin

Re: Походження прізвищ

Повідомлення ilkovych45 » 12 лютого 2012, 22:23

Доброго дня!
Цікаво дізнатися про походження прізвища Далекорей.
ilkovych45

Повідомлення: 1

Re: Походження прізвищ

Повідомлення ABG » 13 лютого 2012, 15:05

ilkovych45 написав:Цікаво дізнатися про походження прізвища Далекорей.

Це прізвище поширене на Закарпатті. Основна кількість носіїв (понад 400 осіб) має саме таку форму. Але ще є форми Далекорій (117 осіб), Далекарей (6), Дилікарій (3), Делікорій (1). Хоча схоже, що всі вони мають спільне походження. Тут проблемою є: якою була первісна форма прізвища, бо його написання зазнавало різних впливів (передовсім угорських) і тому тепер має різновиди.
Юліан Редько розглядав у свому словнику форму ДАЛЕКОРІЙ: "Походження не зовсім ясне; може угорське за походженням (пор. dal=спів, пісня і ekkor=тепер, на цю хвилину)".
Павло Чучка також розглядав форму ДАЛЕКОРІЙ: "Імовірно, від прізвища Делікарі, поширеного в Греції". Хоча наводить прізвисько з 1648 р. Dahlekouich Fetyko (тобто – Федько Далекович).
Тут варто порівняти форми утворення окремих закарпатських прізвищ.
Прізвища на -ій (Раковцій, Текелій, Томчаній, Петровцій, Семедій, Унґварій, Ґутій і т.п.) переважно мають угорські утворення від якогось топоніму та форманту з додаванням в українському варіанті й у кінці. Але виявити якийсь населений пункт Далекор чи Дилікар наразі не вдалося, тому ця версія доволі сумнівна.
На мою думку, первісна форма могла бути ДАЛЕКАРЕЙ. Закарпатські прізвища на -ей мають місцеве українське походження (Чопей, Довгей, Тацей, Чорей, Ґембей і т.п.) та містять власну назву (ім'я чи прізвисько) + патронімічний суфікс -ей. Тоді форма ДАЛЕКОРЕЙ мала би означати "син Далекора". Думаю, що більш логічна форма ДАЛЕКАРЕЙ – у первісному значенні як "син Далекаря". По-перше, на Закарпатті є прізвище ДАЛЕКАР (хоча лише 9 носіїв). По-друге, характерне для західноукраїнських форм слів, що відображали рід заняття: млинар, сопілкар, пушкар, бджоляр (пчолар), казкар, винар. Схоже, що на той час могло бути й діалектичне слово "далекар", яке тепер стало архаїзмом. Це, звичайно, лише моя версія. Але варто її також мати на увазі.
ABG
Site Admin

Повідомлення SVKM de L » 09 березня 2012, 20:31

Вітаю!
Мене цікавить походження прізвища "Чуньків". Знайшов лише, що, можливо, воно походить від "чуні" - це вид плетеного взуття. Проте, це ніби російське слово, а прізвище цілком українське. Гублюся в здогадках... :?:
З повагою,
член УГТ Сергій Шелудько
http://www.heraldry.at.ua
SVKM de L

Повідомлення: 205

Повідомлення ABG » 09 березня 2012, 20:53

SVKM de L написав:Вітаю!
Мене цікавить походження прізвища "Чуньків". Знайшов лише, що, можливо, воно походить від "чуні" - це вид плетеного взуття. Проте, це ніби російське слово, а прізвище цілком українське.

Очевидно, що прізвище походить від прізвиська Чунь, Чунько.

Цікаво, що "Словарь української мови" Б. Грінченка (1909 р.) подає:
Чу́ні, -нів, мн. - Валенки. (Сумск. у.)

Сучасні словники також подають це слово як українське:
Чуні -
1) Мотузяні, солом'яні і т. ін. постоли, личаки.
2) Гумове або шкіряне взуття у вигляді калош із потовщеними бортами й підошвами.
ABG
Site Admin

Повідомлення SVKM de L » 09 березня 2012, 21:11

Дякую! Вочевидь, так воно і є.
З повагою,
член УГТ Сергій Шелудько
http://www.heraldry.at.ua
SVKM de L

Повідомлення: 205

Походження прiзвища Гейзеровський

Повідомлення vitgeyz » 21 березня 2012, 11:15

З таким призвіщем я знаю тільки 8 людей(5 в Україні і 3 в Росії).Всі вони мої родичі. Хочу дізнатися звідки таке призвіще і можливе місцезнаходження ще когось з можливих родичів.
vitgeyz

Повідомлення: 9

Re: Походження прiзвища Гейзеровський

Повідомлення ABG » 21 березня 2012, 13:00

Найімовірніше, що прізвище походить від німецького heiser [гайзер] = "хриплий, сиплий", що відображало особливість предка, який отримав таке прізвисько. Мабуть таку первісну форму це прізвище й мало. Зараз лише в Україні є понад 50 носіїв прізвища Гейзер. Щоб вияснити коли появився додаток -ський, то треба досліджувати пряму генеалогічну лінію.

Тему перенесу в підфорум "Антропоніміка".
ABG
Site Admin

Тлумачення прізвища

Повідомлення Вікторія » 22 березня 2012, 22:24

Розтлумачте походження мого прізвища - Гош.
З повагою, Вікторія.
Вікторія

Повідомлення ABG » 23 березня 2012, 14:00

Мабуть, що іншою формою прізвиська/прізвища ГОШ є більш поширене здрібніле ГОШКО (для порівняння: Сергій - Сергійко, Семен - Семенко, Андрій - Андрійко тощо).
У "Словнику" Редька вказано, що походження прізвище Гошко не ясне.
На мою думку, Гош і Гошко є здрібнілими формами від імені Георгій (Юрій). Це ім’я дуже популярне, чим і пояснюється велика кількість носіїв похідних від цих форм прізвищ (Гош, Гошко, Гошук, Гощук, Гошенко, Гошак, Гошкевич і т. д.) та похідних від них топонімів (Гошів). Це підтверджується й поширенням подібної форми у південних слов’ян, що відображається у прізвищах (Гошић, Гошевић, Гошев і т. п.) чи топонімах (Гошић у Хорватії). Також для порівняння рос. Гоша - здрібніла форма від Георгій (хоча іноді вживають і як здрібніле від імені Ігор).
ABG
Site Admin

Повідомлення ukranian » 23 березня 2012, 17:42

Доброго дня!
Цікаво було б дізнатися про походження прізвища Бабич.
Дякую.
ukranian

Поперед.Далі

Повернутись в Антропоніміка

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей